Grădină

Unde se află agricultura de precizie în lume și în România. Ce tehnologii și aplicații sunt folosite

Agricultura de precizie este o metodă modernă de cultivare a plantelor, care utilizează senzori pentru a le monitoriza și furniza cantitatea exactă de apă și de nutrienți de care au nevoie.

Aceasta se bazează pe colectarea și utilizarea de date extrem de precise, obținute prin intermediul tehnologiei moderne, fiind importantă pentru a evita supra-fertilizarea solurilor, care afectează negativ calitatea acestora, cu impact semnificativ asupra mediului și calității culturilor.

Agricultura de precizie are avantaje importante, cum ar fi reducerea costurilor și creșterea randamentului culturilor, dar și protejarea mediului înconjurător prin reducerea utilizării de pesticide și fertilizanți.

Care este implementării stadiul agriculturii de precizie în România și în lume
În România, agricultura de precizie este încă în stadiul incipient, dar există companii care oferă soluții tehnologice digitale pentru agricultură, cum ar fi Isagri, o companie internațională, care este prezentă în România printr-un parteneriat cu asociația GEER (Grup de Expertiză în Economia Rurală).

În lume, agricultura de precizie este utilizată în special în țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Noua Zeelandă. În Europa, agricultura de precizie este utilizată în special în țări precum Germania, Franța, Olanda și Marea Britanie.

Tehnologii utilizate în agricultura de precizie:

  1. Senzori: Senzorii măsoară diferite variabile, cum ar fi umiditatea solului, conținutul de nutrienți, nivelul apei și starea plantelor. Aceste date sunt esențiale pentru a înțelege nevoile precise ale plantelor.
  2. Sisteme de Informații Geografice (GIS): GIS permite fermierilor să cartografieze terenurile și să analizeze datele într-un context spațial, ajutându-i să ia decizii mai informate cu privire la alocarea resurselor.
  3. Imagini Satelitare: Imaginile satelitare furnizează informații privind sănătatea plantelor, starea solului și alte variabile importante, ajutând fermierii să monitorizeze și să anticipeze schimbările în culturi.
  4. Tehnologii GPS: Sistemele GPS sunt utilizate pentru a ghida tractoarele și alte echipamente agricole, asigurând o lucrare precisă și eficientă pe câmpuri.
  5. Software de gestionare a fermei: Acestea sunt programe specializate care ajută fermierii să analizeze datele colectate și să ia decizii bazate pe acestea.Exemple de aplicații ale agriculturii de precizie:

  1. Variabil Rate Application (VRA): Utilizarea VRA permite aplicarea variabilă a inputurilor agricole, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele. Zonele cu nevoi diferite primesc cantități adecvate de inputuri, economisind astfel resurse și minimizând poluarea.
  2. Monitorizarea sănătății plantelor: Utilizarea dronelor și a imaginilor satelitare pentru a detecta semne timpurii ale bolilor sau stresului plantelor, permițând fermierilor să intervină rapid și să prevină pierderile de recoltă.
  3. Irigație de precizie: Senzorii de umiditate a solului și datele meteorologice în timp real ajută fermierii să determine momentul optim pentru irigare și cantitatea de apă necesară, evitând astfel sub-irigarea sau supra-irigarea.
  4. Gestionarea culturilor: Analiza datelor despre sol și climă ajută fermierii să aleagă culturile potrivite pentru anumite zone, optimizând astfel producția și profitabilitatea.
  5. Reducerea eroziunii și conservarea solului: Prin analiza datelor privind topografia și structura solului, agricultura de precizie ajută la implementarea practicilor de conservare a solului, reducând eroziunea și menținând sănătatea solului pe termen lung.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *