DIYGrădină

UTIL. Cultivarea pe pergole a castraveților și a plantelor cățărătoare

Castraveții, fasolea și multe alte plante cățărătoare pot fi amplasate cu locul de agățare de pe clasicii araci sau plase pe arcade.

Cultivarea plantelor cățărătoare pe pergole este o metodă excelentă pentru a profita la maximum de spațiul disponibil și pentru a crea un decor frumos în grădină sau pe terasă.

Castraveții, fasolea și multe alte plante pot fi cultivate cu succes pe aceste structuri de susținere.

În prezent, în comerț există pergole dotate cu vase în care se cultivă plantele, însă le puteți realiza și în regim propriu, de tip DIY, cu costuri reduse, în funcție de materialele de care dispuneți/spațiu.

Iată câțiva pași de urmat pentru a cultiva plantele cățărătoare pe pergole:

  1. Alegeți locația potrivită: Pergola trebuie amplasată într-un loc bine luminat, cu acces la soare cât mai multe ore pe zi. Este important ca plantele să primească suficientă lumină pentru a se dezvolta corespunzător.
  2. Instalați pergola: Asigurați-vă că pergola este construită solid și că poate susține greutatea plantelor cățărătoare. Materialele frecvent folosite pentru construcția pergolelor includ lemnul, metalul sau PVC-ul. Totodată, luați în calcul stabilitatea acesteia, inclusiv în perioadele cu vânt.
  3. Pregătiți solul: Solul în zona de sub pergolă trebuie pregătit corespunzător. Asigurați-vă că este bogat în substanțe nutritive și bine drenat. Puteți adăuga compost sau îngrășăminte organice pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.
  4. Alegeți plantele potrivite: Castraveții și fasolea sunt opțiuni excelente pentru cultiva pe pergole, dar există și alte plante cățărătoare pe care le puteți încerca, precum vița de vie, trandafirii cățărători, , dovleceii sau iedera. Alegeți plantele care se dezvoltă bine în zona dvs. climatică și care sunt potrivite pentru tipul de suport oferit de pergolă.
  5. Plantați semințele sau răsadurile: Urmați instrucțiunile de plantare specifice fiecărei plante. În general, semințele pot fi plantate direct în sol sau în ghivece, iar răsadurile pot fi transferate în solul pregătit sub pergolă.
  6. Asigurați suportul adecvat: Pe măsură ce plantele cresc, ghidați-le pe structura pergolei pentru a le ajuta să se agațe și să se dezvolte corect. Puteți folosi coarde, araci sau plase speciale pentru a oferi sprijin plantelor.
  7. Udare și îngrijire: Plantele cățărătoare pot avea nevoie de o cantitate mai mare de apă pe timpul verii, așa că asigurați-vă că sunt udate corespunzător. În plus, îndepărtați periodic buruienile și mențineți un mediu curat în jurul plantelor.

Alte resurse utile despre plantele agățătoare:

De ce sunt amari unii castraveți. Trucul simplu care elimină gustul neplăcut al castraveților

Crystal Apple, castraveții cu gust de măr verde. Pot fi cultivați și în România

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *