Pentru casăSfatul Popular

Varză acră la butoi. Metoda veche din anul 1933

Ziarul Cuvântul, din luna noiembrie 1933, prezintă o metodă de conservare a verzei peste iarnă.


Iată principalele idei, adaptate:

  • Se alege varza mai tare, se taie foile uscate, se face o tăietură în formă de cruce;
  • Se opărește bine butoiul și îl aşezam pe doi butuci, astfel încât să putem pune un vas mai mic când pritocim varza.
  • Pe fundul butoiului se pun ramuri de cimbru şi de mărar, o rădăcină de hrean curăţată şi tăiată.
  • Se așează varza, una peste alta, cu coceanul în sus. Peste fiecare se pune o mână bună de sare măruntă şi albă şi apoi se presară peste fiecare rând de varză o mână-două de sare măruntă.
  • Printre rânduri mai punem mărar, cimbru, hrean şi câte o mână de boabe de porumb.
  • Butoiul îl acoperim la început cu o pânză curată şi lăsăm să stea două zile.
  • În a treia zi umplem butoiul cu apă curată şi rece până acoperim varza.
  • Punem două scânduri curate cruciş şi curmeziş peste scânduri un pietroi mare ca să apese varza în apă şi punem capacul.
  • Peste opt zile, pritocim și vânturăm astfel: deschidem robinetul să curgă apa într-un vas şi această apă o turnăm iar peste varză de câteva ori.
  • Această manevră o facem tot la două zile până când varza e acră. După ce s-a acrit, acoperim ermetic butoiul şi o dată pe saptămână controlăm scândirile şi pietrele să nu prinză floare, ştergând cu cârpă curată şi pereţii butoiului.

Cum alegi varza pentru murat. Soiuri recomandate, în funcție de culoare și textură

Articol original Varza acră:

VARZA ACRA Reţetă ceruta Alegem varza îndesată şi tare, se taie foile pălite, se face o tăetură în formă de cruce peste cocean, opărim bine butoiul, îl aşezam pe doi butuci aşa ca să putem pune sub cana un vas mai mic când pritocim varza.

Pe fundul butoiului se pune crăci de cimbru şi de mărar, o rădăcină de hrean curăţată şi tăiată dealungul, începem prin a rândui varza, una peste alta cu coceanul în sus punând peste fiecare cocean o mână bună de sare măruntă şi albă şi presărând peste fiecare rând de varză o mână două de sare măruntă.

Printre rânduri mai punem mărar, cimbru, hrean şi câte o mână de boabe de porumb.

Butoiul îl acoperim la început cu o pânză curată şi lăsăm să stea două zile. A treia zi umplem butoiul cu apă curată şi rece până acoperim varza. Punem două scânduri curate cruciş şi curmeziş peste scânduri un pietroi mare ca să apese, varzaîn apă şi punem capacul.

Peste opt zile, pritocim, vânturăm, ridicăm acoperişul deschidem robinetul să curgă apa într’un vas şi această apă o turnăm iar peste varză de câteva ori în şir.

Această manevră o facem tot la două zile până când varza e acră. După ce s’a acrit acoperim ermetic butoiul şi odată pe saptămână controlăm scândirile şi pietrele să nu prinză floare, ştergând cu cârpă curată şi pereţii butoiului. Procedând astfel vom avea mereu varză bună şi tare — zeama va fi până în Mai limpede şi cu fată frumoasă. Butoiul e bine să fie de stejar tânăr, iar pivniţa curată şi svântată. M. M. L.

Rețetă tradițională de varză murată de acum 125 ani! Cum se pritocește, ce deosebiri erau față de metodele actuale

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *