Grădină

Compostul. Cum acționează împreună culorile verde și maro pentru îngrășământ natural

ingrasamant natural

Studiile efectuate arată că un procent de aproximativ 80% din deșeurile rezultate într-o gospodărie ar trebui să fie reciclate, cu referire la plastic, hârtie, sticlă, carton, metal, dar și deşeurile biodegradabile.

Deșeurile biodegradabile sunt provenite din grădini și parcuri, dar și din bucătăria fiecărei familii (alimentare) și pot fi transformate cu un minim de efort în îngrășământ natural pentru soluri.

Verde-maro + umiditate

Compostul este alcătuit dintr-o combinație a două ingrediente primare de tip verde – maro, plus conținutul necesar de umiditate:

  • verde (materiale pe bază de azot, cum ar fi resturi vegetale rezultate în gospodărie precum iarbă, legume ce s-au stricat, resturi de fructe, zaț de cafea)
  • maro (materiale pe bază de carbon, cum ar fi frunze, ramuri, crenguțe, hârtie, carton)

Umiditatea recomandată pentru realizarea unui proces eficient de descompunere este de 50%.

Ce este compostarea

Compostarea este procesul natural de descompunere controlată într-un mediu aerob a materialelor biodegradabile, care permite generarea de temperaturi adecvate dezvoltării bacteriilor termofile, ca rezultat al producerii de căldură în procesul biologic.

Acest proces implică fermentarea lentă a deșeurilor biodegradabile, timp de aproximativ 6 luni, în urma caruia acestea se transformă în îngrășământ natural pentru soluri.

Ce poate fi compostat?

Aproape orice material natural poate fi compostat. Mai precis, conținutul organic – adică orice a fost odată viu – se va descompune și va deveni compost, care, în starea sa finală, va arăta ca un sol sănătos.

Astfel, iarba tunsă, produse din hartie și carton, lemnul, frunzele și resturile din bucătarie, sunt transformate în fertilizant organic.

În timp, compostul se transformă in humus. Acesta ajuta la revigorarea solurilor sarace și la creșterea plantelor. Compostul nu necesita bani si este benefic pentru mediul înconjurător.

Ce se pune în compost:

iarbă tunsă
Frunze
zaț de cafea
hârtie, carton
fân, paie
coji de ou
pene
buruieni fără semințe

Metoda Berkeley – compost rapid

Dacă stilul tradițional de compostare implică un interval de minim șase luni pentru transpormare, metoda Berkeley, descoperită la Universitatea din California promite să accelereze semnificativ acest proces, rezultatul final fiind gata în 18 zile.

Procedura este relativ simplă, astfel, se formează grămada de compost care se lasă timp de patru zile fără a se întoarce. Ulterior, se intervine o zi da/una nu, timp de două săptămâni.

Cerinţele pentru compostarea fierbinte, folosind metoda Berkley sunt următoarele:

  1. Temperatura de compostare este menţinută ridicată (55-65 grade Celsius).
  2. Raportul maro/verde (carbon/azot) va fi de 25-30 de părţi de carbon la o parte azot.
  3. Grămada de compost trebuie să fie de aproximativ 1,5 m înălţime.
  4. Crengile, bucăţile de lemn, în general orice material bogat in carbon, trebuiesc mărunţite cu un tocător.

Util

Compostul se va amesteca lunar. Când amestecați în grămada de compost, asigurați-vă că materiile din centru sunt aduse în exterior și cele de pe marginile exterioare sunt aduse în centru.

Lada de compost se amplasează într-un loc umbros, razele soarelui conducând la oxidarea materiei organice.

Legislație

Legislația română și cea europeană prevăd inclusiv sancțiuni cu privire la nerespectarea reciclării deșeurilor organice.

LEGE nr. 181 din 19 august 2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.

Pot composta fără a avea ladă specială?

Da, compostarea fără un container poate fi făcută direct pe/sub nivelul solului în două moduri de bază:

  • suprateran – deșeurile se strâng pur și simplu  într-un loc mai îndepărtat de casă și se udă periodic sau
  • într-o groapă care se sapă manual sau mecanizat.  Groapa poate avea o formă obișnuită, sau compostul poate fi format în șanțuri sub formă de tranșee, care se umplu/folosesc treptat

Ce este vermicompostul

Vermicompostul este un îngrășământ natural, acest compost fiind obținut cu ajutorul râmelor roșii. Este recomandat pentru toate tipurile de culturi.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Compostul. Cum acționează împreună culorile verde și maro pentru îngrășământ natural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *