GrădinăPomiculturăUtil

VIDEO Cum rezolvăm problema crengilor rămase după tăierile de primăvară

Tăierile de primăvară, ce pregătesc producția pomilor fructiferi pentru anul în curs vin ”la pachet” cu anumite probleme ce trebuie rezolvate.

Chiar dacă aveți doar câțiva pomi fructieri lângă casă sau dețineți o livadă veți rămâne cu o cantitate de crengi de care trebuie să scăpați într-un fel sau altul.

Iată câteva soluții pentru rezolvarea problemei legate de crengile rămase după tăierile de primăvară:

1. Mărunțirea: Prima opțiune, cea mai convenabilă din punct de vedere al efortului depus și al perspectivelor de reciclare a materialului lemons rezultat este utilizarea unui tocător de crengi.

Puteți opta pentru varianta cu motor termic sau tocător electric pentru a mărunți crengile și a le transforma în material de compost sau de mulcire.

Ulterior, puteți folosi tocătura pentru mulcire.

Dezavantajul acestei metode constă în prețul de achiziție relativ ridicat al tocătorului de crengi și faptul că va trebui depozitat într-un spațiu protejat în condițiile în care utilizarea acestuia este rară pe parcursul anului.


2. Arderea: Dacă aveți o zonă de ardere sigură și permisă, puteți arde crengile. Asigurați-vă însă că urmați regulile locale și de siguranță pentru a evita orice pericol de incendiu. Legislația română prevede că arderea frunzelor şi/sau a resturilor vegetale în gospodării este interzisă, fiind prevăzute amenzi între 400 şi 800 lei (persoanele fizice), respectiv între 10.000 şi 20.000 lei (persoanele juridice).

3. Transportați-le la un centru de colectare: Verificați cu autoritățile locale pentru a vedea dacă există un centru de colectare în apropiere, unde puteți duce crengile. Unele primării au dezvoltat un sistem propriu de colectare a crengilor tăiate primăvara. Conform Legii Compostului 181/2020, ”autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei “plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.”

4. Încercați să le utilizați: Dacă aveți abilități de bricolaj sau de grădinărit, puteți încerca să utilizați crengile pentru a crea mobilier de grădină sau alte proiecte DIY.

Asigurați-vă că vă protejați întotdeauna în timp ce manipulați crengile (în special ochii și mâinile) și că respectați regulile și reglementările locale pentru eliminarea acestora.

Totodată, inginerii agronomi recomandă ca urmatoarea lucrare care se face imediat dupa taieri să fie stropirea cu fungicid cupric.

Aceasta stropire sau imbaiere a pomilor se face imediat dupa taieri si are ca scop in primul rand cicatrizarea ranilor produse de taieri si apoi mentinerea sub control a unor boli precum monilioza, ciuruiri sau basicari ale frunzelor, rapan, cancerul deschis al pomilor.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „VIDEO Cum rezolvăm problema crengilor rămase după tăierile de primăvară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *