Grădină

VIDEO Cuscuța, buruiana care ne sugrumă plantele din grădină. Metode de combatere

Cuscuta, cunoscută și sub denumirea de „torțel”,  „sfoară-călătoare” sau „iubăreț”, este o plantă parazitară care face parte din familia Cuscutaceae.

Una dintre caracteristicile distinctive ale cuscuței este faptul că nu are rădăcini proprii și nu poate realiza fotosinteza pentru a-și produce hrana.

În schimb, buruiana se atașează de alte plante – gazdă, prin intermediul unor tije subțiri, cunoscute sub numele de haustori. Acești haustori penetrează țesuturile gazdei și extrag nutrienții necesari supraviețuirii cuscuței.

Cuscuta are tulpini subțiri și filamentoase, care se învârtesc în jurul gazdei, ca o sfoară. În timpul perioadei de înflorire, cuscuta dezvoltă flori mici, de obicei albe sau roz.

Deși cuscuta este considerată o plantă parazitară, există și unele specii care pot trăi ca plante independente, fără a se atașa de gazde. Totuși, majoritatea cuscutelor sunt dependente de plantele gazdă pentru a-și obține hrana și nu pot supraviețui în absența acestora.

Cuscuta poate avea un impact negativ asupra culturilor agricole și a plantelor ornamentale, deoarece poate înăbuși plantele gazdă și le poate compromite creșterea și dezvoltarea.

Pentru controlul cuscuței în agricultură, sunt utilizate diverse metode, inclusiv utilizarea de erbicide și metode mecanice de îndepărtare.

Cum scăpăm definitiv de buruienile dintre pavele. Sfaturi practice de eliminare și prevenire a reapariției buruienilor

Metode de control a cuscuței

Există câteva metode eficiente de control al cuscuței, care pot fi aplicate în agricultură sau în grădini:

  1. Metode mecanice: Aceasta implică îndepărtarea manuală a cuscuței de pe plantele gazdă. Este important să se realizeze această acțiune cât mai devreme posibil, deoarece cuscuta se poate răspândi rapid și poate înăbuși plantele gazdă. În cazul unor infestări severe, poate fi necesar să se taie și să se distrugă întreaga parte afectată a plantei.
  2. Utilizarea erbicidelor: Există erbicide specifice care pot fi utilizate pentru a controla cuscuta. Este important să se consulte eticheta și instrucțiunile de utilizare ale erbicidului înainte de aplicare. De obicei, erbicidele sunt aplicate pe cuscuta în fazele incipiente de creștere, înainte ca aceasta să se atașeze ferm de plantele gazdă.
  3. Rotirea culturilor: O metodă preventivă eficientă este practicarea rotației culturilor. Cuscuta are preferințe specifice în ceea ce privește plantele gazdă, deci prin schimbarea culturilor pe o anumită parcelă, se poate reduce șansa ca cuscuta să găsească plantele gazdă preferate.
  4. Utilizarea plantelor rezistente sau nematozide: Cercetările au identificat anumite soiuri de plante care prezintă o rezistență mai mare la atașarea cuscuței. Plantarea acestor soiuri poate ajuta la reducerea infestărilor. De asemenea, se pot utiliza nematozide (substanțe chimice care acționează împotriva nematozilor) pentru a reduce populația cuscuței în sol.

Este important să se adopte o abordare integrată în combaterea cuscuței, folosind mai multe metode de control simultan.

Monitorizarea atentă a culturilor și intervenția timpurie pot ajuta la prevenirea răspândirii și a infestării severe cu cuscută.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “VIDEO Cuscuța, buruiana care ne sugrumă plantele din grădină. Metode de combatere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *