Grădină

Zeolitul, alternativa naturală pentru fertilizare

Dacă vă aflați în postura în care solul grădinii are nevoie de îmbunătățiri din punct de vedere a compoziției, pentru echilibrarea nutrienților, un adaos de zeolit constituie o alternativă bună la gunoiul de grajd sau la variantele de fertilizare din fitofarmacii. Veți obține astfel o revitalizare a solului, dar și o creștere a permeabilității acestuia, iar solurile lutoase deveni mai afânate.

Ce este zeolitul?

Zeolitul este un material natural provenit din rocă vulcanică, care se comercializează sub formă de pudră sau granule și care este adăugată direct pe sol, în gropile de plantare sau în jurul plantelor.

Atunci când folosim Zeolit ca subtrat pentru sol, acesta va fi încorporat cu ajutorul unei sape, pentru o distribuție uniformă.

Zeolitul va acționa ca un fertilizator, menținând umiditatea din sol și va elibera în timpul udării micronutrienți.

Aplicare foliară

Totodată, producătorii îl comercializează și în formă de foliar, ce se împrăștie prin prăfuire pe cultura pe care vreți să o sprijiniți.

În acest mod se reglează microclimatul la nivelul frunzei, fiind formată o peliculă care absoarbe umiditatea, reducând astfel șansele dăunătorilor. Studiile arată că prin procedeul de prăfuire se elimină în mare parte mucegaiurile, fungii, dar și insectele dăunătoare pentru culturi. Totodată, prin proprietatea de adsorbţie, seolitul stochează pe frunze compuşi activi (insecticide, pesticide, feromoni etc.) pe care-i eliberează controlat.

Totul despre fertilizarea solului. Soluții și idei pentru plante sănătoase

UTILIZĂRI ZEOLIT

Zeolitul se poate utiliza la toată gama de legume dar și la pomii fructiferi. O altă utilizare a acestui mineral este ca aditiv furajer ce este folosit la creșterea animalelor, în amestec cu alte furaje.

Beneficii adaosului de zeolit pentru plante

  • Supliment nutritiv – furnizează elemente chimice esenţiale în procesul de metabolism precum calciu, potasiu, cupru dar și alte elemente precum Fe, Si, Mg, Na, P, Cu, Zn;
  • Fertilizator natural. Prin proprietăţile de schimb ionic, stochează elemente active pe care le eliberează lent în sol;
  • Reţine apa în perioadele umede şi o eliberează treptat în perioada secetoasă;
  • neutralizează aciditatea excesivă a unor soluri
  • Îmbogăţirea îngrăşământului natural
  • Dezvoltarea sistemului radicular al plantelor;
  • Seminţele au un procent de germinare ridicat;
  • Eliminarea reziduurilor toxice din apă

STUDII

Studiile efectuate au dovedit ca îmbogățirea solului cu adaosuri de zeoliti naturali contribuie la creșterea productivității culturilor agricole.

Totodată, există și un post-efect, context în care, spre deosebire de îngrașămintele clasice minerale, aplicarea lor anuală nu este necesară, efectul pozitiv al acestor minerale asupra creșterii productivității plantelor se manifestă timp de până la trei ani.

De unde se extrage zeolitul în România

Un zăcământ important de zeolit se află în zona Rupea din județul Brașov.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *