Primăvara devreme, primele plantări din grădină sunt cele de ceapă și usturoi.
Începând cu primele zile ale lunii martie și până la mijlocul lui aprilie grădinarii din toată țara își pregătesc producția din vară, prin amenajarea straturilor și plantare.
Ceapa și usturoiul sunt cultivate în principal în mod tradițional în România, în soluri fertile și bine drenate, în general sub formă de strat, bogate în nutrienți și cu pH între 6 și 7. Faima unor soiuri tradiționale românești precum ceapa de Buzău ori usturoiul de Copalău a depășit granițele țării.
Aceste plante aromatice sunt cunoscute pentru proprietățile lor nutriționale și medicinale, dar și pentru aroma lor delicioasă care îmbogățește bucătăria locală, fiind bogate în substanțe nutritive și compuși bioactivi benefici pentru sănătate, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți.
Cultivarea cepei și usturoiului de primăvară. Distanța de plantare
În general, culturile de ceapă și usturoi sunt plantate în luna octombrie sau noiembrie și recoltate în mai sau iunie.
Pentru a cultiva ceapă și usturoi de primăvară, agricultorii trebuie să pregătească solul în prealabil, prin eliminarea buruienilor și a pietrelor și prin adăugarea de îngrășăminte organice sau minerale.
Apoi, arpagicul și cățeii de usturoi sunt plantați la o adâncime de aproximativ 2-3 cm și la o distanță de aproximativ 10-15 cm între ele.
PONT O banală plasă sudată (de Buzău) poate fi folosită pentru a pune la distanță egală arpagicul pe strat. Plasa de Buzău se va decupa la dimensiunile stratului si se va așeza pe acesta. Ulterior, în mijlocul fiecărui ochi se va infinge arpagicul. Metoda va da un aspect plăcut straturilor, aliniate ”ca în armată” și va face, totodată, mai ușoară plivirea ulterioară de buruieni.
În timpul creșterii, culturile de ceapă și usturoi trebuie udate regulat și protejate împotriva bolilor și dăunătorilor.
Câteva soiuri de ceapă și usturoi tradiționale:
Importanța culturii cepei și usturoiului de primăvară
Cultura de ceapă și usturoi de primăvară reprezintă o sursă importantă de hrană și venit pentru comunitatea rurală din România.
Aceste plante sunt vândute la piață sau procesate în diverse produse alimentare, cum ar fi sosurile, murăturile sau conservele.
În plus, cultura de ceapă și usturoi de primăvară are un impact pozitiv asupra mediului și asupra sănătății. Aceste plante nu necesită utilizarea excesivă de pesticide și îngrășăminte chimice, ceea ce reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător.
În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…
După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…
Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…
Dacă doriți să înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…
În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…
Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…
View Comments