Soluții de pe vremea străbunicilor. Cum previi gustul și mirosul de mucegai al vinului

Pentru a preveni ca vinul să prindă miros de mucegai, este important să respectați condițiile corecte de depozitare și să utilizați soluții tradiționale, verificate de-a lungul timpului.

În acest context, ziarul Albina, din decembrie 1925, prezintă în categoria ”Gospodărie de toamnă” articolul ”Mirosul și gustul de mucegai”:



De cele mai multe ori, vinul din sticle prinde miros și gust de mucegai, care se face mai puternic din cauza umezelii din pivniță.

Pentru a preîntâmpina acest rău, e bine să acoperim dopul cu ceară roșie sau cu metal; astfel, nici aerul nu se strecoară prin dop așa că scăpăm vinul de 2 rele.

  1. Se pun în vin câteva picături de untdelemn franțuzesc bun, se scutură puțin apoi se lasă ca untdelemnul să se ridice deasupra. Sau, înainte de a pune vinul în sticlele cari au avut miros de mucegai, punem puțin untdelemn așa ca tot interiorul sticlei să fie uns.

Iar după ce am pus vinul în sticlă, mai punem câteva picături deasupra, pentru ca vinul să nu dea de dop; între ele ar fi untdelemnul.

Tratamente recomandate pentru dăunătorii viței de vie. Cum scăpăm de viespea care atacă strugurii copți


Alte sfaturi vechi care vă pot ajuta:

  1. Păstrați vinul într-un loc răcoros și întunecat: Lumina și temperatura ridicată pot accelera procesul de oxidare și pot crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului. Depozitați sticlele într-o pivniță, un subsol sau un dulap răcoros.
  2. Păstrați umiditatea sub control: O umiditate prea mare poate contribui la formarea mucegaiului. Asigurați-vă că locul de depozitare are o umiditate controlată.
  3. Păstrați sticlele în poziție orizontală: Acest lucru va menține dopul umed și va împiedica aerul să intre în sticlă, ceea ce poate duce la dezvoltarea mucegaiului.
  4. Utilizați dopuri de calitate: Dopurile de plută naturală sunt preferate deoarece permit vinului să respire în mod natural, prevenind astfel mirosurile neplăcute.
  5. Curățați și dezinfectați echipamentul: Dacă produceți vin acasă, asigurați-vă că toate instrumentele și recipientele sunt perfect curățate și dezinfectate pentru a preveni contaminarea cu mucegai.
  6. Evitați schimbările bruște de temperatură: Variațiile mari de temperatură pot afecta calitatea vinului și pot contribui la dezvoltarea mucegaiului.
  7. Ventilați locul de depozitare: Asigurați-vă că beciul sau spațiul de depozitare are o bună ventilație, pentru a preveni acumularea umezelii și a mucegaiului.
  8. Curățați imediat sticlele murdare: Dacă observați murdărie sau mucegai pe o sticlă, curățați-o imediat pentru a preveni răspândirea contaminării la alte sticle.
  9. Păstrați vinul departe de mirosurile puternice: Vinul poate absorbi mirosurile din jurul său, inclusiv mirosurile de mucegai. Asigurați-vă că locul de depozitare nu este expus la alte mirosuri puternice.
  10. Verificați sticlele periodic: Verificați sticlele de vin periodic pentru a vă asigura că nu prezintă semne de contaminare cu mucegai sau alte probleme.

7 metode prin care se păstrează mustul peste iarnă

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago