LegumiculturăPentru casăSfatul Popular

Rețetă de murături veche de peste 100 de ani. Secretele care garantează că rezistă 2 ani fără să se strice

Numărul 50 al publicației ”Albina”, ediția din 10 septembrie 1906, prezintă pașii de urmat în ceea ce privește murăturile ce vor rezista doi ani, fără să se deterioreze.

Cum se pun murăturile, pas cu pas


  • Se culeg castraveții tineri, se spală și apoi se usucă;
  • Se pregătește recipientul în care vom pune murăturile, prin spălare și opărire cu apă fierbinte;
  • Punem un rând de castraveți, unul de ardei, apoi iar unul de castraveți, unul de pătlăgele, unul de castraveți, și așa mai departe, câte un rând de fiecare;
  • Se poate pune și țelină;
  • Ardeiul și pătlăgelele le găurim printr-o înțepătură cu o furculiță;
  • Atunci când recipientul este plin se toarnă apă fierbinte;
  • Cum se prepară amestecul care va acoperi murăturile: În apa pusă la fiert se adaugă sare (după gust, cât să fie potrivit de sărată) și oțet (atunci când dă în clocot, 2 litri la 10 litri de apă);
  • Se pune capacul;
  • După 3 zile murăturile se pritocesc prin cep sau cană, după care se pune capacul și murăturile vor fi gata de consum după perioada de fermentare.



Nu toate murăturile conțin probiotice. Diferențe esențiale între murături și legume fermentate

Secretele bunicii, de păstrare a fructelor proaspete în borcane. Nu este nevoie de frigider

Rețeta cu păstrarea ortografiei originale:

Sfat pentru murături. Pentru a avea murături bune, cari să dureze un an sau doi fără să se strice, și foarte puțin costisitor, iată cum trebue să procedăm: Luăm castraveții din vrej, dacă se poate mai tineri și binișor, fără să-i trântim, îi adunăm în coșuleț și dacă sunt noroiți și ștergem bine. După aceea ne preparăm putina, o spălăm bine, o opărim și venim cu castraveții pentru a-i așeza în ea. Aci îi așezăm astfel : Punem un rând de castraveți, unul de ardei, apoi iar unul de castraveți, unul de pătlăgele, unul de castraveți, și așa mai departe câte un rând de fiecare. Putem să punem și țelină. Ardeiul și pătlăgelele le găurim în același timp printr’o înțepătură cu o furculiță. In modul acesta, fiind plină putina, venim și turnăm apă fierbinte dintr’un cazan, în care turnăm când dă în clocot esență de oțet, cam două litre la zece vedre apă, depinde de mărimea putinei. In apă, când o punem să fiarbă în cazan, punem și sare, atâta cât să simțim la gust că este potrivit de sărată. In sfârșit după ce am umplut putina cu această combinație o înfundăm cu capacul ei și o lăsăm trei zile în pace. După ziua treia venim și o pritocim prin cep sau cana, ce trebue să aibă neapărat o putină pentru scopul acesta. După aceea o înfundăm iarăși și după câtva timp avem murături bune. Așa am făcut eu și am reușit. C. Alexandrescu. Dirigintele școalei Măciuca, Vâlcea.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Rețetă de murături veche de peste 100 de ani. Secretele care garantează că rezistă 2 ani fără să se strice

  • Mda, eu, mănânc des castraveți murati „de 3 ani vechime” si, sunt extraordinari. Nu-i o noutate iar rețeta, simplă si fără”secrete jurnalistice ” doar cea tradițională adică fără „dr. Oetker- iiiiiiii, etc” doar după tradiția românească..

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *