GrădinăLegumicultură

Studii științifice. Efectul spectaculos al stropirii cu lapte la castraveți și alte legume. La cât timp se aplică

În zilele noastre, principalele metode moderne, sigure și durabile în agricultură depind de strategiile pe care le aplicăm pentru gestionarea bolilor, ecologice și prietenoase cu mediul înconjurător.

Studiile efectuate de cercetătorii egipteni, publicate în revista științifică Researchgate, au arătat care sunt efectele tratamentelor foliare asupra plantele de castraveți infectate cu boli fungice.

Rolul laptelui crud de vacă și a zerului și numărul de tratamente aplicate împotriva mucegaiului apărut pe frunze castraveților, cauzat de Sphaerotheca fuliginea, a fost studiat în experimente în seră.


Pentru a evalua efectele acestor tratamente ecologice, plantele au fost tratate foliar de două, trei și patru ori cu compuși naturali precum laptele crud și zerul, în diluție de 40 și 50% cu apă, fiind realizată totodată o comparație cu tratamentul cu fungicid clasic.

La ce interval se face stropirea legumelor cu lapte

Rezultatele obținute au demonstrat că un număr de patru tratamente, efectuate la interval de o săptămână, a fost cel mai eficient în reducerea severității bolii, în comparație cu celelalte aplicări.

Așadar, stropirile foliare cu diluții de lapte de vacă proaspăt, nepasteurizat, pot fi eficiente în controlul fungilor la legume, fiind important de menționat că severitatea bolii a fost redusă cu 85-90%.

Eficitatea laptelui poate fi atribuită conținutului său de acizi grași, proteine, zaharuri, săruri, enzime, minerale și vitamine.

Totodată, alte studii citate în cercetare au evidențiat că laptele de vacă a fost foarte eficient în procesul de control al mucegaiului la roșii, trandafiri, ardei și castraveți, inclusiv din perspectiva lactoperoxidazei, cunoscută ca un factor important în sistemul antimicrobian.

Rezultatele obținute în urma studiului științific indică faptul că zerul și laptele pot fi folosite cu încredere ca tratament curativ, datorită efectelor antifungice demonstrate.



Numărul de tratamente a jucat un rol important în controlul bolii, iar diferențe semnificative au fost observate între toate tratamentele aplicate.

Combaterea afidelor fără chimicale: 12 opțiuni de tratamente bio

Alte efecte ale laptelui în legumicultură

În plus, plantele tratate au prezentat o evoluție semnificativă a parametrilor de creștere și randament în cazul aplicării a patru tratamente.

De asemenea, activitatea enzimelor implicate în apărarea plantei (catalază, peroxidază și polifenoloxidază) și a aminoacidului prolină a crescut semnificativ în urma celor patru tratamente, în comparație cu cele netratate.

Observațiile făcute cu microscopul electronic au arătat o schimbare clară în morfologia sporilor S. fuliginea, precum și degradarea hifei și pierderea vitalității conidiilor, precum și ruperea conținutului conidiilor.

Stropirea cu lapte a roșiilor, pentru aport de calciu: efort inutil sau sfat folositor?

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

4 comentarii la „Studii științifice. Efectul spectaculos al stropirii cu lapte la castraveți și alte legume. La cât timp se aplică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *