Grădină

CALENDARUL GRĂDINARULUI în luna IULIE. Ce lucrări se fac în livadă și grădină

Aflată în mijlocul verii, luna iulie este plină de activități în grădină și livadă, fiind asociată cu temperaturile ridicate și perioada de recoltare a roșiilor, castraveților, fasolei, dovleceilor și ardeilor.

De asemenea, fructele de vară precum zmeura, murele, căpșunile și afinele sunt delicioase și proaspete acum.

Fiind una dintre cele mai calde și uscate luni din an, plantele au nevoie de o cantitate adecvată de apă și de protecție împotriva căldurii excesive.

UTIL: Pentru a evita problemele legate de căldură evitați să lucrați în grădină în perioadele caniculare. Este recomandat să interveniți seara sau dimineața, atunci când soarele nu arde atât de tare. Folosiți creme solare, șepci/pălării și haine adecvate.



Irigarea trebuie ajustată la perioadele caniculare, fiind recomandat să udați dimineața devreme sau seara.

Este important de precizat că această ajustare nu se referă la frecvența udării, ci la mărirea cantității de apă care asigură o dezvoltare optimă a plantelor, în condițiile în care temperaturile ridicate vor accelera evaporarea apei din sol.

Ce stropiri se fac în livadă în luna iulie

Stropiri pomi fructiferi vara

  • Fruct format (căderea corolei) Score 0,02%, Captadin 0,15%, Movento 0,2%, Cropmax 0,2% Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, defoliatoare, minatoare etc.
  • Creșterea fructelor (la circa 14 zile de la tratamentul nr. 6) Luna Experience 0,05% + Coragen 0,02% + Envidor 0,04% – Idem tratamentul nr. 6 + Păduchele de San Jose, acarieni
  • Fruct la intrarea în pârgă (la circa 14 zile de la tratamentul nr. 7) Switch 0,1% + Karate Zeon 0,015% + Cropmax 0,2%  pentru monilioze (fructe), putregaiul cenușiu
  • După tăierile de vară, după recoltare (în verde – lunile iulie –august) Captadin 0,15% – Idem tratamentul nr. 7

Ce putem cultiva în grădină în luna iulie



Pe măsură ce terenul pe care cultivați se eliberează de anumite legume, precum ceapă, usturoi sau salată verde, la începutul lunii iulie puteți planta gulii, sfeclă roșie, varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar și cartofi de toamnă.

Totodată, în iulie se pot pune în grădină castraveți, ridichi de iarnă ori spanac.

Recomandări. Boli și dăunători luna iulie

Monitorizați culturile pentru a depista la timp prezența dăunătorilor și bolilor. Aplicați tratamente preventive sau curative în funcție de necesități.

Fertilizați legumele cu îngrășăminte organice sau chimice echilibrate, conform instrucțiunilor producătorului.

Udați legumele în mod regulat, mai ales în perioadele de secetă.

Înlăturați buruienile din rândurile de legume și cultivați solul pentru a menține o textură bună și a promova drenajul adecvat.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *