GrădinăLegumicultură

Cum intervenim în grădina de legume după ce trece perioada ploioasă. Ce boli pot apărea, metode de combatere

Mare parte din țară se confruntă în această perioadă cu ploi abundente și alte fenomene meteo extreme (furtuni, instabilitate atmosferică), urmate în anumite zone de inundații.

În unele regiuni legumicultorii se confruntă cu situații de inundare a culturilor din grădini sau solarii.

”Fenomenele meteo sunt în ameliorare spre mijlocul săptămânii, cu temperaturi în creștere, instabilitatea fiind probabilă doar după amiaza la nivel local”, a declarat la Antena 3 Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

După ce trece perioada ploioasă, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a interveni în grădină.

Iată câteva sfaturi:

  1. Drenajul solului: Asigurați-vă că solul din grădină are un bun sistem de drenaj pentru a evita acumularea excesivă de apă. În cazul în care pământul este în continuare înecat, puteți săpa șanțuri de drenaj sau să adăugați materiale precum nisipul pentru a îmbunătăți drenajul.
  2. Verificați plantele: Inspectați legumele din grădină pentru a identifica eventualele semne de boli sau infecții. Înlăturați plantele bolnave sau deteriorate pentru a preveni răspândirea infecțiilor și a proteja plantele sănătoase.
  3. Fertilizați: După ploile abundente, solul poate să se epuizeze de nutrienți. Este recomandat să hrăniți plantele cu îngrășăminte organice sau chimice potrivite pentru nevoile lor specifice. Consultați instrucțiunile de utilizare și respectați dozele recomandate.
  4. Monitorizați dăunătorii: După perioadele ploioase, dăunătorii precum melcii, limacsii sau insectele pot deveni o problemă. Urmați metodele de control adecvate, cum ar fi utilizarea capcanelor, a substanțelor de combatere a dăunătorilor sau a plantelor rezistente la dăunători.
  5. Înlăturați buruienile: După perioadele ploioase, buruienile pot crește în mod excesiv. Este important să le îndepărtați pentru a permite plantelor să aibă suficient spațiu și resurse pentru a crește sănătoase.
  6. Udare controlată: După ploile abundente, este necesar să ajustați cantitatea de apă pe care o oferiți plantelor. Verificați umiditatea solului și udăți doar atunci când este necesar. Evitați udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la probleme de drenaj și apariția bolilor.

Tratament pentru mană la castraveți. Cum rezolvați problema frunzelor care se îngălbenesc și devin sfărâmicioase

Ce boli pot apărea după ploaie

Majoritatea legumelor și fructelor nu tolerează solurile îmbibate cu apă, aspect ce duce la reducerea creșterii rădăcinilor, deoarece apa a înlocuit oxigenul din porii solului.

În anumite situații o plantă aflată în sol îmbibat cu apă se va ofili, deoarece rădăcinile sale nu pot crește.

În plus, solurile îmbibate cu apă pot declanșa multe boli ale rădăcinilor. Alte simptome ale daunelor excesive ale apei asupra plantelor sunt încetinirea creșterii și decolorarea frunzelor.

Una dintre cele mai frecvente boli ce apare după o perioadă ploioasă este mana.

Simptomele manei sunt:

– Pe fructe – în toate stadiile de dezvoltare la codiță apar pete neregulate , ușor adâncite de culoare verde-măslinie. Apoi capătă o culoare brună și se extind pe porțiuni mari din fruct.

– Pe frunze – apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde- gălbuie cu aspect umed. Ulterior devin cenușii brune iar pe partea inferioară apare un puf fin și albicios. În câteva zile țesutul din zona petelor se necrozează , frunzele se usucă.

– Pe tulpină – apar pete mici cu forma ovală și culoare cenușiu – brună, se extind treptat, înconjoară tulpina care se frânge și putrezește.

Schemă de tratamente minime obligatorii la cultura de castraveți, pentru mană, putregai, făinare

Pentru prevenirea și combaterea manei specialiștii de la Solarex recomandă următoarele tratamente cu fungicide:

– Armetil Cobre– 2,5 kg/ha(25g/10 litri apă);

– Captadin 80 WDG – 0,15% ( 15g/10 litri apă);

– Cupridin 50 WP – 1,5 kg/ha ( 20g/10 litri apă);

– Combi Duo Forte – 2,5 l/ha( 20ml/10 litri apă);

– Combi Duo Cobre – 3,5 kg/ha( 35g/10 litri apă).

Un tratament deosebit de eficient se poate face cu:

– Pachet Evalia Legume – conține două fungicide și un îngrășământ foliar (pentru 10, 50 și 100 litri de apă).

Tratamentele se efectuează utilizând alternativ fungicidele, la interval de 7 – 10 zile între ele, în funcție de apariția și intensitatea atacului bolii.

Pentru o eficiență mai mare a tratamentului la fiecare soluție preparată adăugați adjuvantul Solvant – 0,05% ( 3ml la 10 litri de apă).

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *