GrădinăLegumicultură

Cum prevenim și combatem mana legumelor, boala care face ravagii în culturi

Dragi legumicultori, o boală foarte periculoasă în culturi este mana legumelor.

Este una dintre cele mai grave și frecvente boli ale legumelor, fiind prezentă în toate tipurile de cultură din sere, solarii, grădină și câmp.

Condițiile care favorizează apariția bolii sunt temperaturile  intre 15-18 grade și umiditatea ridicată a aerului peste 80%.

Simptomele manei sunt :

pe frunze apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde-gălbuie, cu aspect umed. Ulterior devin cenușii brune iar pe partea inferioară apare un puf fin și albicios. În câteva zile țesutul din zona petelor se necrozează, frunzele se usucă.

pe tulpină apar pete mici cu formă ovală și culoare cenușiu – brună, se extind treptat, înconjoară tulpina care se frânge și putrezește.

pe fructe, în toate stadiile de dezvoltare, la codiță apar pete neregulate, ușor adâncite de culoare verde-măslinie. Apoi capătă o culoare brună și se extind pe porțiuni mari din fruct. Pe suprafața petelor apare și puf fin albicios iar fructele afectate se desprind ușor și cad prematur din cauza putrezirii codiței.

Când, cum și cât trebuie să uzi și să fertilizezi plantele tinere de roșii, după plantare. Detaliile care fac diferența pentru o cultură bogată

Pentru prevenirea și combaterea manei recomandăm tratamente cu următoarele fungicide:

– Armetil Cobre– 2,5 kg/ha(25g/10l apa).

– Captadin 80 WDG – 0,15% ( 15g/10l apa).

– Cupridin 50 WP – 1,5 kg/ha ( 20g/10l apa).

– Combi Duo Forte – 2,5 l/ha( 20ml/10l apa).

– Combi Duo Cobre – 3,5 kg/ha( 35g/10l apa).

Un tratament deosebit de eficient se poate face cu :

– Pachet Evalia Legume – conține două fungicide și un îngrășământ foliar (pentru 10, 50 sau 100 litri de apă).

Tratamentele se efectuează utilizând alternativ fungicidele, la interval de 7 – 10 zile între ele, în funcție de apariția și intensitatea atacului bolii. Pentru o eficiență mai mare a tratamentului la fiecare soluție preparată adăugați adjuvantul Solvant – 0,05% ( 3ml/10l apă).

Schemă de tratamente la cultura de roșii, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor

Aveți grijă de culturile dumneavoastră!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

2 comentarii la „Cum prevenim și combatem mana legumelor, boala care face ravagii în culturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *