Grădină

Metoda japoneză EM, de fertilizare ecologică a solului și creștere a randamentului culturilor

Microorganismele eficiente (Effective Microorganisms – EM) sunt o combinație de microorganisme benefice, cum ar fi bacterii, fungi și alte organisme, care sunt utilizate în agricultură și ecologie, pentru a îmbunătăți sănătatea solului, a plantelor și a mediului înconjurător.

Soluția EM a fost inventată în Japonia, la începutul anilor 1980, de către profesorul Teruo Higa, de la Universitatea din Ryukyus, împreună cu echipa sa de cercetare, ca o alternativă naturală la pesticide și îngrășăminte chimice, care au fost asociate cu probleme de mediu și sănătate umană.

Aceste microorganisme sunt cultivate în prezent în laborator și combinate într-un amestec special pentru a crea o soluție EM, care este apoi utilizată în diferite aplicații agricole și de mediu, cum ar fi fertilizarea solului, tratamentul plantelor și curățarea apei.

EM este considerată a fi o soluție ecologică și sustenabilă pentru problemele legate de sănătatea solului și a mediului, deoarece ajută la creșterea biodiversității și la promovarea unui echilibru natural în ecosisteme.

Cum se folosește EM?

Soluția EM poate fi folosită în mai multe moduri pentru a îmbunătăți sănătatea solului și a plantelor. Iată câteva moduri comune de utilizare:

  1. Fertilizare: Soluția EM poate fi diluată și aplicată pe sol pentru a îmbunătăți fertilitatea acestuia și pentru a stimula creșterea plantelor.
  2. Tratamentul plantelor: Soluția EM poate fi pulverizată pe frunzele și tulpinile plantelor pentru a preveni și trata boli și pentru a îmbunătăți sănătatea acestora.
  3. Compostare: Soluția EM poate fi utilizată pentru a accelera procesul de compostare, prin adăugarea acesteia la materialul organic care se compostează.
  4. Curățarea apei: Soluția EM poate fi utilizată pentru a curăța apa în sistemele de irigație și alte sisteme de apă, prin eliminarea bacteriilor și a altor impurități.

Este important să se urmeze instrucțiunile de utilizare pentru soluția EM, deoarece concentrația și modul de aplicare pot varia în funcție de nevoile specifice ale solului și plantelor.

Cât de utilă este cenușa pentru culturile din grădină și livadă. Reguli obligatorii la aplicare

De unde se cumpără?

Soluția EM poate fi achiziționată din diferite surse, cum ar fi magazinele de specialitate în produse agricole sau magazinele online care vând produse pentru agricultură și ecologie.

De asemenea, există producători locali care cultivă și produc soluția EM și o vând direct către clienți, fie prin intermediul piețelor locale sau prin comenzi online.

Înainte de achiziționarea soluției EM, este important să se asigure că produsul este autentic și de calitate, iar utilizatorii pot căuta informații și recomandări de la alți fermieri sau specialiști în agricultură și ecologie.

Cum revigorăm o livadă secătuită de nutrienții din sol. Ce cantitate de substanțe nutritive consumă un pom fructifer pe an

Studii cu privire la EM

Există studii care sugerează că soluția EM poate fi utilizată pentru a preveni și trata boli și dăunători la plante, reducând astfel necesitatea utilizării pesticidelor.

Un studiu publicat în jurnalul „Applied Soil Ecology” a constatat că utilizarea soluției EM a îmbunătățit semnificativ calitatea solului, prin creșterea conținutului de nutrienți și îmbunătățirea biodiversității.

Un alt studiu, publicat în „Journal of Environmental Science and Health, Part B”, a arătat că utilizarea soluției EM într-un sistem de tratare a apelor uzate poate îmbunătăți calitatea apei prin eliminarea bacteriilor și a altor impurități.

Inițial, soluția EM a fost dezvoltată pentru a fi utilizată în agricultură, dar ulterior s-a descoperit că poate fi utilizată și în alte domenii, cum ar fi tratarea apei, compostarea și igiena personală.

Soluția EM a devenit populară în întreaga lume datorită beneficiilor sale pentru mediu și sănătate.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „Metoda japoneză EM, de fertilizare ecologică a solului și creștere a randamentului culturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *