GrădinăLegumicultură

Peste 1000 de varietăți vechi de fasole din toată lumea, oferite gratuit în cadrul unui experiment de creștere a biodiversității agricole

9.293 de participanți din toată Europa (dintre care 129 din România) participă în prezent la cea de-a treia rundă a Experimentului de știință cetățenească INCREASE CSE, de creștere a fasolei.

Fiecare dintre aceștia a primit câte 10 semințe din 6 soiuri diferite, din toate colțurile lumii.

Semințele utilizate pentru CSE sunt 1.075 de varietăți vechi de fasole care au fost depozitate în bănci de gene (specializate în colectarea, conservarea și utilizarea materialului genetic al anumitor specii de plante).

Experimentul INCREASE „Știința prin Participarea Cetățenilor“ este o abordare inovatoare pentru conservarea, evaluarea, multiplicarea și partajarea semințelor, fiind susținut de Uniunea Europeană.

Cultura de fasole. Cum puteți ”fura startul”, în 6 pași simpli

Sunt invitați să participe toți cei care doresc să susțină știința și care dețin un smartphone și un câmp, grădină, terasă sau balcon, precum și entuziasmul necesar pentru a cultiva și a evalua diferite varietăți de fasole.

Ca parte a experimentului „Știința prin Participarea Cetățenilor“, fiecare participant va primi semințe ale diverselor varietăți vechi de fasole comune pe care să le cultive și să le îngrijească în timp ce își documentează dezvoltarea prin încărcarea de fotografii și trăsăturile de punctare în aplicația dedicată INCREASE CSA.

Acest lucru permite echipei INCREASE să evalueze caracteristicile acestor varietăți vechi și, în cele din urmă, să sporească agrobiodiversitatea în Europa.

De asemenea, persoanele pasionate de grădinărit sunt încurajate să facă schimb de semințe folosind contractul SMTA recunoscut la nivel internațional. În timpul înscrierii pentru o nouă rundă a CSE, participanții care au participat deja la rundele anterioare sunt întrebați dacă sunt capabili și dispuși să împărtășească semințe ale varietăților lor de fasole cu alții.

Două boli periculoase la cultura de fasole. Prevenire și combatere

INSTRUCȚIUNI PLANTARE FASOLE, oferite de organizatori

Pentru pregătirea semănării, în câmp/grădină sau în ghiveci

Creați o etichetă pentru fiecare pungă de semințe (fiecare pungă de semințe conține semințe dintr-o varietate individuală, datele trebuie luate separat pentru fiecare varietatei), folosind codul INCREASE sau litera colorată din colțul din stânga sus al punguței.

Pregerminare și însămânțare

După ce planul de semănat este finalizat și etichetele sunt gata de utilizare, puteți continua cu etapa de facilitare a germinării, folosind un pahar mic (un pahar pentru fiecare varietate), apă și un frigider. Vă rugăm să rețineți că aveți nevoie de un pahar pentru fiecare varietate: semințele din aceeași varietate pot fi păstrate în același pahar, dar vă rugăm să nu amestecați semințele de diferite varietăți.

Etichetați paharele și puneți semințele înăuntru. Adăugați apă pentru a acoperi semințele și lăsați paharele cu apă și semințele diferitelor linii la frigider (aproximativ 4°C) timp de 20-24h. Apoi, scoateți paharele, scoateți semințele din apă și puneți-le direct pe pământ (câmp sau ghiveci), după ce am etichetat parcela și udat bine ghiveciul sau pământul cu o zi înainte, pentru a semăna sămânța, într-un pat de pământ umed, dar nu înmuiat.

Pasul descris mai înainte poate fi făcut dacă se dorește să promoveze o germinare uniformă și rapidă, dar nu este obligatoriu. De asemenea, puteți planta semințele direct în sol, după ce udați solul cu o zi înainte, astfel încât să fie umed, dar să nu fie înmuiat.

  • Zile până la germinare: 6-10 zile
  • Temperatura: condiții de creștere fără îngheț (cel mai bine atunci când temperaturile sunt stabile peste 15°C și nu mai pot apărea înghețuri nocturne)
  • Cerințe de lumină: soare/soare parțial
  • Irigare: normală, dar cu nevoi crescute în timpul înfloririi și al fructificării
  • Îngrășământ: nu este nevoie de îngrășământ suplimentar pentru câmp/grădină
  • Adâncime de plantare: 2-4 cm
  • Distanța de plantare în grădină/câmp: 20-25 cm

Mai multe informații despre acest experiment găsiți pe pagina dedicată acestuia.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *