GrădinăPomicultură

Unghiurile de aur în pomicultură, de divergență și ramificare

Unghiul de divergență și unghiul de ramificare

În formarea pomilor fructiferi, atunci când alegem ce ramuri să formeze coroana pomilor, avem două categorii de unghiuri de aur de care trebuie sa ținem cont in tăierea pomilor fructiferi.

Unghiul de divergență

Primul este unghiul de divergență și este unghiul format de două ramuri de schelet alăturate și poate fi de 90 sau 120 de grade, în funcție de numărul de șarpante  sau chiar 180 de grade în cazul coroanelor aplatizate tip palmetă.

Unghiul de ramificare

Cel de al doilea este unghiul de ramificare, unghiul format de ramuri cu axul în punctul de inserție. Acesta trebuie sa fie între 45-60 de grade.

Daca se respectă aceste valori împreună desigur și cu celelalte reguli de la formarea pomilor fructiferi vom avea pomi echilibrați cu un schelet bine proporționat, capabil sa susțină arhitectura pomului.



Util pentru începătorii în pomicultură. Tratamente importante la pomii fructiferi după tăieri

Unghiul de ramificare. Dezbinarea

În figurile pe care le-am mai facut pe aici ati observat ca mereu între ax și șarpantă am trecut un unghi de 45 de grade. Nu este ales întâmplător, bineînteles că nu o sa punem acum raportorul pe pomi, dar la ochi unghiul dintre ramuri si ax trebuie să fie în jurul acestei valori sau puțin mai mare dar in niciun caz mai mic. De ce?

Din două motive:

Unul ar fi ca în unghiuri strânse dezvoltarea ramurii respective e limitată în spațiu deoarece ramurile se lovesc de ax.

Iar al doilea motiv este pentru a se evita fenomenul de dezbinare, care înseamnă detașarea, ruperea ramurei de ax.

Daca va uitați în figura atașată in cazul în care unghiul de ramificare este mic fibrele lemnoase ale axului și ale șarpantei merg aproape paralel, ba chiar mai sunt și întrerupte de porțiunea de coajă strânsă între ax si cracă, porțiune care acumulează umiditate și mizerie și în timp putrezește.

Ce este acrotonia la pomii fructiferi

În momentul când sub greutatea fructelor, frunzelor, a semischeletului, a apei sau pur și simplu a vântului șarpanta este smulsă de ax ruptura se produce foarte ușor în lungul fibrelor.

Este că atunci când spargeți lemne cu toporul, lovitura trebuie să fie în lungul fibrelor și butucul se crapă ușor, nu o să vă apucați să loviți perpendicular pe fibra că nu o să crape în veci.

Ca să înțelegeți mai bine am atașat și un videoclip cu exemple practice:

Roberto Marius Popa

Expert în domeniul pomicol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *