Grădină

Aproape 70 % din solurile UE sunt în prezent nesănătoase, iar stratul superior fertil dispare rapid

Între 60 și 70 % din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase, arată un studiu realizat de Comisia Europeană.

În plus, un miliard de tone de sol sunt distruse în fiecare an din cauza eroziunii, ceea ce înseamnă că stratul superior fertil rămas dispare rapid.

Costurile asociate degradării solului sunt estimate la peste 50 de miliarde EUR pe an, se menționează în ”Pactul verde european: o utilizare mai sustenabilă a resurselor naturale vegetale și a solului

Propunerea referitoare la primul act legislativ al UE privind solurile oferă o definiție armonizată a sănătății solului, instituie un cadru de monitorizare cuprinzător și coerent și promovează gestionarea sustenabilă a solului și reabilitarea siturilor contaminate.

Care este termenul fixat de Comisia Europeană

Obiectivul final este de a obține soluri sănătoase în UE până în 2050, în conformitate cu obiectivul UE de reducere la zero a poluării.

Acest act transformă totodată gestionarea sustenabilă a solurilor în normă și abordează situațiile în care există riscuri inacceptabile pentru sănătatea umană și pentru mediu cauzate de contaminarea solului.

Datele privind solul vor sprijini inovarea și soluțiile tehnologice și organizaționale, în special în practicile agricole.

Ele îi vor ajuta pe fermieri și pe alți proprietari de terenuri să pună în aplicare cele mai adecvate metode de tratare și să crească fertilitatea și randamentul solului, reducând în același timp la minimum consumul de apă și de nutrienți.

În plus, aceste date vor îmbunătăți înțelegerea tendințelor în materie de secetă, retenție a apei și eroziune, consolidând prevenirea și gestionarea dezastrelor.

Pactul pentru polenizatori. Peste un milion de persoane au cerut UE măsuri pentru o agricultură prietenoasă cu albinele

Solurile sănătoase și datele îmbunătățite oferă oportunități suplimentare de venit pentru fermieri și gestionarii de terenuri, care pot fi recompensați pentru agricultura carbonului, pot primi plăți pentru servicii ecosistemice sau pentru creșterea valorii solurilor sănătoase și a alimentelor produse pe acestea.

Propunerea nu impune nicio obligație directă proprietarilor și gestionarilor de terenuri, inclusiv fermierilor.

Statele membre vor defini practici pozitive și negative pentru gestionarea solului.

Ele vor defini, de asemenea, măsuri de regenerare pentru a readuce solurile degradate într-o stare bună de sănătate, pe baza evaluărilor naționale privind sănătatea solului.

Propunerea solicită, de asemenea, ca statele membre să abordeze riscurile inacceptabile pentru sănătatea umană și pentru mediu cauzate de contaminarea solului, pe baza principiului „poluatorul plătește”.

Statele membre vor trebui să identifice, să investigheze, să evalueze și să curețe siturile contaminate.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *