Grădină

Care este diferența dintre Sulfatul de cupru, Piatra vânătă și Zeama bordeleză. Ce se folosește în această perioadă

Pentru că există numeroase confuzii în ceea ce privește cele trei denumiri, folosite pentru stropirile albastre, ce au loc în acestă perioadă în livezi, vom face pentru o serie de clarificări, pe înțelesul tuturor.

Pe scurt, Sulfatul de Cupru este același lucru cu Piatra Vânătă, cea din urmă fiind denumirea populară.

Zeama bordeleză conține aceeași substanță, însă este combinată cu var, pentru a i se reduce din tărie.

Ambele substanțe sunt folosite de o foarte lungă perioadă de timp în tratamentele livezilor. Detalii

În perioada de repaus vegetativ a pomilor (iarna) se face tratament cu Sulfat de cupru (Piatră vânătă), pentru că acesta are caracteristici acide, dar pomii fructiferi nu absorb în interiorul acestora substanța activă, fiind în ”adormire”.

Dacă veți face tratament în perioada în care livada se află în vegetație, atunci se va folosi Zeama bordeleză, mai slabă ca tărie, dar care nu afectează pomii aflați în dezvoltare.Explicațiile specialiștilor

Specialiștii de la Mifalchim, principalul producător de Zeamă bordeleză și Piatra vânătă din România vin cu următoarele precizări:

Dacă administrăm Sulfat de Cupru fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetație a pomilor fructiferi, aciditatea soluției va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive.

Tratamentul pomilor de iarnă. Ce concentrație se folosește

Inginerii agronomi de la Pepinierele Roman recomandă în schema de tratament, actualizată în 2023, după intrarea în repaus a pomilor fructiferi (căderea frunzelor), aplicarea de Sulfat de cupru (piatră vânătă) în concentrație de 3%.

Altfel spus, tratamentele de iarnă de iarnă la pomii fructiferi includ o stropire albastră cu piatră vânătă, prin îmbăiere, în cantitate recomandată de 300 grame la 10 litri de apă, rezultând o concentrație de 3%.

Cel mai simplu mod de a calcula gramajului de substanță activă, pentru stropirile la pomi fructiferi și legume

Acesta este util pentru a preveni și combate boli precum ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic).

Pomii sunt astfel protejați pe durata iernii de dăunătorii care iernează în scoarța copacilor sau în zona frunzelor căzute în jurul acestora.

Cum se folosește Zeama bordeleză

Stropirile cu Zeamă bordeleză se pot face, conform inginerilor agronomi, începând cu faza de dezmugurit (buton verde), pe toata perioada de vegetație, în concentrația recomandată de producători (0,5-0,75%).

Concluzii

În concluzie, deși arată aproximativ la fel, ambele având o culoare albastru deschis, Piatra vânătă (Sulfatul de cupru) și Zeama bordeleză sunt două substanțe diferite, cu avantaje și dezavantaje specifice.

Acestea sunt utilizate în pomicultură și legumicultură (stropiri albastre) pentru a proteja culturile împotriva bolilor fungice și bacteriene, cu respectarea dozajelor și a normelor de protecție indicate de producători.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Care este diferența dintre Sulfatul de cupru, Piatra vânătă și Zeama bordeleză. Ce se folosește în această perioadă

  • este de interes pentru mine
    dupa curatarea pomilor mai este necesara o stropire cu sulfat de cupru daca am facut anterior ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *