Grădină

Care sunt diferențele dintre foliile folosite la protejarea culturilor pe durata iernii

Protejarea cu folie a culturilor în sezonul rece este des întâlnită în grădinărit, având ca scop protejarea plantelor împotriva temperaturilor scăzute și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Dacă în ceea ce privește pomii fructiferi, aceștia intră iarna în repaus vegetativ, care crează o punte protectoare la îngheț, în cele ce urmează ne vom referi la culturi aflate în perioada de creștere, pe care încercăm să le menține vii în sezonul rece.

Chiar dacă este vorba despre un mic strat cu pătrunjel, de unde ne putem aproviziona și iarna sau pornirea devreme în primăvară a unor culturi de salată, folosirea foliei sau a altor materiale de protecție termică poate crea un mediu mai cald în interiorul serei sau a tunelului de protecție, menținând astfel temperatura adecvată pentru dezvoltarea plantelor chiar și în timpul iernii.

Temperaturi de îngheț

Înghețarea plantelor poate avea loc și în funcție de umiditate, context în care este important să luați în considerare temperaturile care vă pot afecta cultura:

  • Un îngheț ușor variază de la 0 la -2 grade Celsius, când plantele tinere și sensibile la îngheț pot suferi daune iremediabile.
  • Un îngheț moderat este între -3 și – 5 grade Celsius, care este suficient de rece pentru a deteriora majoritatea plantelor.
  • Un îngheț puternic sau sever este orice trece de aceste valori și dăunează puternic majorității plantelor.

Cum protejăm de îngheț florile care rămân afară în timpul iernii. 10 reguli de bază

Ce tip de folie putem folosi

Folia microporoasă tip Agril este un material folosit pe scară largă în grădinărit, pentru a proteja culturile de îngheț, grindină și alte condiții meteorologice nefavorabile.

Folia microporoasă este fabricată din polipropilenă, un material rezistent care permite trecerea aerului și a luminii, dar nu și a apei.

Acest lucru permite plantelor să respire și să primească lumina de care au nevoie pentru a crește.

Folia microporoasă tip Agril este disponibilă într-o varietate de grosimi și culori.

Foliile mai groase oferă o protecție mai mare, dar sunt și mai scumpe.

Există mai multe opțiuni pentru acoperirea plantelor pentru protecția împotriva înghețului, dar o regulă generală este că, indiferent de materialul folosit, foliile trebuie să ajungă la pământ și să fie ancorate pentru a ajuta la captarea căldurii radiate din sol.



Folia microporoasă poate fi folosită pentru a proteja culturile de îngheț în două moduri:

  • Prin captarea căldurii radiate din sol: Folia microporoasă creează un strat de aer izolator între sol și plante, care ajută la menținerea temperaturii solului și a aerului din jurul plantelor.
  • Prin reducerea pierderilor de căldură: Folia microporoasă reduce pierderile de căldură prin radiație și convecție.

De asemenea, folia microporoasă poate fi folosită pentru a proteja culturile de grindină, insecte și alte dăunători.

Folii din plastic. Care sunt dezavantajele

În general, foliile din plastic trebuie evitate, cu excepția cazului în care peste plante este plasată o structură de susținere, cum ar fi arcadele mici de grădină.

Dacă plasticul intră în contact direct cu plantele, poate intensifica efectele frigului, determinându-l să „ardă”. Pentru aceasta asigurați-vă că îndepărtați plasticul, înainte ca soarele să supraîncălzească plantele.

Mai mult decât atât, foliile de plastic vor produce condens, care determină efecte negative în ceea ce privește cultura protejată.

De ce transpiră folia de la solarii. Care sunt efectele negative la formarea punctului de rouă în agricultură

Despre folia de mulcire

Folia de mulcire, folosită mai ales pentru suprimarea buruienilor, crește și temperatura solului în jurul bazei plantelor.

În timp ce mulciul de plastic este un instrument excelent pentru prelungirea sezonului de creștere, nu este folosit ca măsură de protecție împotriva înghețului sau a temperaturilor de îngheț.

Pe de altă parte, substraturi de mulci mai voluminoase, cum ar fi paiele, sunt adesea folosite pentru a proteja plantele care cresc aproape de sol (precum căpșunile).

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *