Categorii de roșii, în funcție de perioada de plantare și dezvoltare. Soiuri tradiționale și hibrizi

În întreaga lume sunt peste 10.000 de soiuri de roșii.

Există mai multe categorii, în funcție de perioada de plantare și dezvoltare:

  1. Rosii timpurii: Acestea sunt cele care pot fi plantate la inceputul primaverii si care au o perioada de maturare scurta, de aproximativ 55-60 de zile. Exemple de soiuri: ‘Sungold’, ‘Sprint’, Lacrimile Fecioarei,  ‘Early Girl’, ‘Cherokee Purple’, Buzau 47, Prekos, Parirs, Angelina, Balkan, Lady Rossa, Roma, Polfast, Mirsini, Final, Alamina, Arawak, Bostina, Abellus, Lilos RZ
  2. Rosii medii: Acestea sunt plantate in mijlocul primaverii si au o perioada de maturare medie, de aproximativ 65-70 de zile. Soiuri: ‘Big Beef’, ‘Celebrity’, ‘Gardener’s Delight’, ‘Sweet 100’
  3. Rosii tarzii: Acestea sunt plantate spre sfarsitul primaverii sau inceputul verii si au o perioada de maturare mai lunga, de aproximativ 75-80 de zile. Soiuri: ‘Brandywine’, ‘Black Krim’, ‘Mortgage Lifter’, ‘Pink Brandywine’
  4. Rosii de iarna: Acestea sunt plantate in vara si au o perioada de maturare lunga, de aproximativ 85-100 de zile. Sunt mai rezistente la temperaturile scazute si pot fi recoltate in timpul iernii. Soiuri: ‘San Marzano’, ‘Roma’, ‘Abe Lincoln’, ‘Oxheart’, Mala Cara
  5. Rosii determinante: Acestea au un ciclu de viata scurt si au nevoie de putin spatiu, dar produc mai multe fructe. Soiuri: ‘Tumbling Tom’, ‘Patio’, ‘Bushsteak’, ‘Tiny Tim’
  6. Rosii nedeterminante: Acestea au un ciclu de viata lung si au nevoie de mai mult spatiu, dar produc mai putine fructe. Soiuri: ‘Beefsteak’, ‘Black Prince’, ‘Brandywine’, ‘Japanese Black Trifele’

Cea mai mare roșie din lume cântărește aproape 5 kilograme


Totodată, există două mari categorii de roșii: soiuri tradiționale și hibrizi.

Hibrizii sunt roșiile pe care le veți găsi pe tot parcursul anului în magazinul alimentar, ceea ce înseamnă că oamenii le-au cultivat și crescut pentru anumite caracteristici. Aceștia sunt crescuți pentru rezistență la boli, consistență fermă, pieliță groasă și rezistență la depozitare, mai degrabă decât pentru aromă. Recoltarea se face în timp ce sunt încă dure, astfel încât să nu fie zdrobite în drum spre destinația lor finală, astfel încât nu pot dezvolta zaharurile, acizii și alte substanțe chimice aromate care le fac să aibă un gust bun.

Soiurile tradiționale

Soiurile tradiționale, pe de altă parte, sunt de obicei „polenizate deschis”, ceea ce înseamnă că soiul provine din polenizare naturală (păsări, insecte, vânt etc.) mai degrabă decât de către oamenii de știință. Aceste tipuri de roșii „se reproduc adevărat”, ceea ce înseamnă că, dacă plantezi una dintre semințele sale, aceasta va crește într-o plantă care produce roșii care arată exact ca părintele. (Hibrizii, pe de altă parte, vor da naștere la plante care prezintă caracteristici diferite de la fiecare dintre părinți; este nevoie de aproximativ șapte generații pentru ca soiurile să se stabilizeze.)

Moștenirile provin de la plante care au fost cultivate fără încrucișare de cel puțin cincizeci de ani. Se găsesc în diferite culori, forme și dimensiuni: perfect ovale; în formă de inimă; galbene, verzi, negre, roz, cu dungi, etc.

 

admin

experții în domeniul agriculturii si gradinaritului vă vor prezenta caracteristicile si calitățile produselor prezentate, precum și consultanță pentru a adapta aceste soluții la culturile dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.