GrădinăPomicultură

Ce lucrări se fac la pomii fructiferi în primul an după plantare

Dacă ați plantat câțiva de pomi fructiferi în jurul casei sau ați înființat o mică livadă, lucrările din primul an au o importanță deosebită în procesul de prindere și dezvoltare a acestora.

Acestea se vor concentra în principal în ceea ce privește dezvoltarea rădăcinilor și formarea coroanei cu o zonă mare de fructificare, precum și pentru a planifica o producție de fructe cât mai bogată în viitor.



Tăierile de formare

Dacă plantarea a avut loc toamna, prima tăiere va avea loc în primăvara următoare, după trecerea perioadei cu îngheț (sfârșit de martie-început de aprilie), în funcție de tipul de material săditor achiziționat, de tip vargă sau cu coroană preformată.

Optional, se poate realiza, încă din toamnă, o scurtare mai lungă a pomilor (mai ales în zonele predispuse la cantități mari de zăpadă,  acumulări de polei, curenți de aer puternici), a explicat Dr. Ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, doctor în știinte horticole, proprietarul Pepinierelor Roman.

Dacă pomii au fost plantați primăvara, lucrările de toaletare se vor face imediat, de preferat de către un specialist, care va ține cont de specie, forma aleasă a coroanei, precum și de grosimea trunchiului, înălțimea și numărul de lăstari laterali.

lucrari copaci

Tăierile de formare se efectuează în funcție de sistemul de formare ales pentru pom, fiind prioritar să îndepărtați crengile slabe, uscate sau încrucișate.

Coroanele pomilor fructiferi se pot forma în mai multe feluri (vas ameliorat, cupă, fus, cu ax central, etc.), lucrările inițiale fiind făcute atunci când copacul este tânăr și lăstarii lui sunt încă flexibili.

Echilibrarea volumului creșterilor cu capacitatea de absorbție a rădăcinilor contribuie la sporirea procentului de prindere la plantare.

Tăierea incorectă poate cauza efecte adverse, precum îndesirea coroanei, pierderea recoltei, creșteri prea puternice sau prea slabe.

După tăiere, toate rănile și zonele tăiate trebuie netezite și apoi acoperite cu mastic sau cu vopsea pe bază de ulei vegetal.



Udarea

Lipsa de apă din sol influențează negativ dezvoltarea pomilor.

Astfel, începând de primăvara și în tot cursul verii, terenul trebuie săpat pentru a se distruge crusta din jurul trunchiului care se formează și buruienile, păstrând la nivelul rădăcinilor umiditatea necesară.

Fertilizare și tratamente

Fii atent la semnele de stres sau boli ale pomului. Tratează rapid orice problemă apărută pentru a preveni răspândirea și a menține sănătatea generală a pomului.

Aplică îngrășăminte pentru pomi fructiferi. Începe să fertilizezi pomul primăvara, când începe să crească, și repetă această operațiune până în mijlocul verii.

Monitorizează prezența dăunătorilor și a bolilor. Aplică măsuri de protecție, cum ar fi tratamentele cu pesticide organice sau chimice, dacă este necesar.

Tratamentele obligatorii din livadă în perioada de toamnă-iarnă, care reduc dăunătorii în anul următor

Protejarea împotriva buruienilor

Menține zona din jurul pomului fără buruieni, pentru a reduce competiția pentru apă și substanțe nutritive. Atenție la erbicidele care pot afecta pomii tineri!

Legarea și susținerea (tutorarea pomilor)

O lucrare importantă, după plantarea pomilor, este sprijinirea acestora, respectiv se va monta un tutore fiecărui pom, de care aceștea vor fi palisați, pentru a preveni aplecarea acestora la expunerea curenților de aer, în sezonul rece.

Cum se face corect susținerea pomilor fructiferi prin tutori. Ce perioadă obligatorie de sprijin recomandă profesioniștii

Pregătirea pentru iarnă

Înainte de venirea iernii, asigură-te că pomul este bine hidratat și aplică un strat de mulci în jurul rădăcinilor pentru a proteja împotriva gerului.

Dacă ați plantat toamna, pentru a proteja zona de altoire, se ridică un mușuroi în jurul acesteia, de aproximativ 30 cm care se va păstra peste sezonul rece, până în primăvara (luna martie), când se va îndepărta și se va efectua o alveolă/farfurie, în care se vor uda pomii, pe tot parcursul anului.

De ce nu se prind pomii fructiferi. 10 lucrări esențiale după plantare

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *