GrădinăLegumiculturăPentru casăSfatul Popular

Cum influențează bruma gustul verzei murate. Sfaturi din presa de altădată

Gospodarii cu experiență preferă să pună varza la murat cât mai târziu în sezonul de toamnă-iarnă, după ce aceasta a fost expusă la brumă.

Aceasta deoarece temperaturile reci din timpul sezonului rece, cum ar fi bruma sau primul îngheț, pot ajuta la concentrarea zaharurilor naturale din varză și adăugă un gust mai bogat și mai dulce murăturilor.

De asemenea, această expunere la temperaturi scăzute poate contribui la o consistență mai crocantă a varzei murate și poate ajuta la menținerea unui gust proaspăt și plin de savoare pe termen lung.

Bruma influențează varza în mai multe moduri:

  1. Gust îmbunătățit: Temperaturile scăzute din timpul brumei pot influența varza să dezvolte o dulceață naturală mai pronunțată. Acest lucru se datorează faptului că expunerea la frig poate transforma amidonul din varză în zaharuri, conferindu-i un gust mai plin și mai dulce atunci când este murată.
  2. Textură: Experiența brumei poate contribui la o varză mai crocantă atunci când este murată. Temperaturile reci ajută la păstrarea fermității, permițând verzei să rămână mai consistentă și mai crocantă după procesul de murare.
  3. Conservare îmbunătățită: Varza care a fost expusă la brumă poate avea o rezistență mai bună la deteriorare și putrezire după murare. Temperaturile scăzute pot contribui la menținerea prospețimii verzei și pot prelungi durata de viață a murăturilor.

Cum se poate păstra peste iarnă. Sfaturi din presa de odinioară



Amână scoaterea morcovilor, pătrunjelului și sfeclelor până după ce le-a ajuns bruma din greu. De asemenea așteptă tăiatul verzei până ce a bătut bruma de două-trei ori. Căpățânile lasă-le la întuneric timp de vreo 2 săptămâni și apoi pune-le la înăcreală. (Ziarul ”Albina” din 3 septembrie 1900)

De ce face varza murată floare. Folosește trucurile de pe vremea străbunicilor și vei avea murături gustoase până la Paște

Varza de orice soi albă, roșie, creată sau de Bruxelles poate fi păstrată în stare proaspătă timp de 3-4 luni.

Pentru ca să reziste cît mai mult, varza trebuie scoasă din pămînt cu rădăcină cu tot, toamna, cât mai tîrziu, chiar după ce cade bruma.

Se recomandă însă ca atunci cînd încep bruma, zăpada sau gerurile ușoare, varza ce se va pune la păstrat în stare proaspătă, să se acopere cu foi, de la verzele folosite anterior.

Imediat ce a fost scoasă din pămînt, varza, de orice soi, nu se scutură de pământ, se acoperă rădăcina cu hîrtie groasă şi se leagă suspendată în loc aerisit, cu temperatură constantă. (Sfaturi din revista ”Femeia”, 1987)

Varză acră la butoi. Metoda veche din anul 1933

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *