Grădină

Cum se bate țeava pentru pompa de apă. Cât costă și cum se face în regie proprie

Țeava bătută în pământ pentru o pompă de apă în grădină sau pentru locuință poate fi o variantă ieftină și relativ ușor de efectuat, cu condiția ca pânza freatică să fie la o adâncime rezonabilă.

Adâncimea pânzei freatice poate fi stabilită în urma discuțiilor cu vecinii, care vă pot spune la câți metri au găsit apă.

Materiale ce vă sunt necesare:



  • Bară zincată de 6 metri de țeavă de un țol jumătate, cu o grosime mai mare ”în carne” (3,2 mm) – preț 230 lei;
  • Vârf din metal ce va fi atașat prin sudare de țeavă (poate fi găsit la târguri sau confecționat la un atelier de prelucrări mecanice) – 40 lei;
  • Burghiu pentru metal de 7 mm, cu care se vor face găuri în zona ce va fi introdusă în pământ (pe o lungime de 1 metru, din 10 în 10 cm);
  • Un baros cât mai greu
  • Pompă manuală de apă – 300 lei

Operațiuni:

Se sapă o groapă în pământ, cât mai adâncă (doi metri). În zona de jos a gropii, unde veți bate țeava, mai puteți utiliza un burghiu manual sau foreză, pentru a mai câștiga în adâncime.



Ulterior, țeava se așează în locul în care va fi bătută și se utilizează două scări de tip A + o scândură mai groasă între ele, pentru a construi o platformă, de unde veți efectua operațiunea de batere a țevii.

Alternativ, puteți închiria/împrumuta o schelă utilizată în construcții.

cum bat pompa de apa

PONT: înainte de a introduce țeava în gaura unde va fi bătută, astupați găurile pe care le-ați făcut cu margarină si umpleți țeava cu sare grunjoasă. Aceasta va ajuta ca găurile și țeava să nu se colmateze cu pământ.

Bateți țeava cu barosul până când aceasta intră în zona pânzei freatice. Dacă apa se află la o adâncime mai mică de 6 metri vă este suficientă această țeavă și puteți trece la montarea pompei. În caz contrar, sudați o altă țeavă și continuați baterea în pământ.

Cum verifici simplu dacă ai ajuns la apă

Pentru a verifica dacă ați ajuns la apă, introduceți în țeavă o sfoară la are atașați ceva greu. Veți observa când ața se udă, ceea ce înseamnă că ați dat de apă.

Dacă sfoara se udă pe o lungime de 0,8 metri minim, înseamnă că ați finalizat baterea țevii și veți trece la următoarea etapă.

Astfel, pe țeavă se sudează o flanșă, de care se atașează pompa manuală.

În perioada următoare este necesar să scoateți zilnic cât mai multă apă, pentru a elimina nisipul și a se forma căminul din care pompa va trage apa la suprafață.

După ce veți observa că nisipul scos de pompa manuală este din ce în ce mai puțin puteți monta o pompa electrică de suprafață, pe care o puteți utiliza pentru udarea grădinii prin tuburi de picurare sau stropire directă.

Apă, soare și mâncare. Cei mai importanți factori care influențează recolta

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Cum se bate țeava pentru pompa de apă. Cât costă și cum se face în regie proprie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *