GrădinăLegumicultură

Factorii care determină apariția putregaiului cenușiu la legume. Tratamente recomandate de prevenire și combatere a bolii

Putregaiul cenușiu la legume (Botrytis cinerea) este una dintre cele mai păgubitoare boli ale legumelor cultivate în spații protejate – sere, solarii, dar apare și în câmp și grădini în anii cu multe precipitații.

Legumele afectate de această boală sunt: tomate, ardei, castraveți, vinete, salată etc.

Putregaiul cenușiu la roșii

La tomate simptomele apar pe fructele verzi începând de la codiță (fructele se înmoaie transformându-se într-o masă apoasă), pielița se crapă și apar scurgeri și pete cenușii; tulpinile se frâng ușor iar pe frunze apar pete de culoare brună acoperite de un puf (mucegai) alb – cenușiu.

Putregaiul cenușiu la castraveți

La castraveți semnele bolii se observă pe tulpină și fructe sub forma unor pete de culoare verde – cenușie acoperite de un puf alb – cenușiu. Fructele încep să putrezească ușor începând de la vârf.

Putregaiul cenușiu la ardei

La ardei semnele apar pe fructele verzi începând de la codiță – apar pete cenușii, fructele se înmoaie, pielița se crapă și apar scurgeri. Pe celelalte organe apar pete de culoare brună alungite și acoperite de un puf alb – cenușiu.

Ce determină apariția bolii

Factorii care favorizează apariția bolii sunt:

  • aerisirea necorespunzătoare a spațiilor protejate,
  • rănirea plantelor la efectuarea lucrărilor de copilit, cârnit, desfrunzit,
  • exces de umiditate,
  • exces sau careanta de elemente nutritive,
  • nebulozitate persistentă.

Cum ajutăm culturile, prin fertilizare foliară și radiculară. Recomandări, diferențe, avantaje

Prevenirea și combaterea putregaiului cenușiu

Pentru prevenirea și combaterea putregaiului cenușiu recomandăm tratamente cu următoarele fungicide:

  • MERPAN 80 WDG – 0,15%.
  • DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha.
  • SIGNUM – 1,5 kg/ha.
  • SWITCH 62,5 WG – 0,8 kg/ha.
  • TELDOR – 0,8 l/ha.

Un tratament foarte eficient se poate face cu Pachet Evalia Legume, care conține două fungicide cu spectru larg de combatere a bolilor și un îngrășământ foliar pentru creștea și dezvoltarea plantelor.

Tratamentele se execută utilizând alternativ produsele, la interval de 7 – 10 zile între ele și la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul Solvant 0,01 – 0,05% pentru o mai bună eficiență.

Să aveți recolte bogate!

Dăunătorul care apare după ploi și distruge culturile din grădină. Metode ecologice de combatere a limacșilor

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

3 comentarii la „Factorii care determină apariția putregaiului cenușiu la legume. Tratamente recomandate de prevenire și combatere a bolii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *