Grădină

Recorduri mondiale la producția de grâu

Eric Watson, un agricultor din Noua Zeelandă a fost certificat de către reprezentanții Guiness Book ca fiind deținătorul celui mai mare randament din lume la cultura de grâu, cu o recoltă de 17,398 tone per hectar.

Acesta deține o fermă în Ashburton, un oraș din Regiunea Canterbury, pe coasta de est a insulei de sud a Noii Zeelande.

Conform publicației fwi.co.uk, fermierul este dublu deținător al recordului mondial, întrucât acesta a obținut pentru a doua oară consecutiv titlul oferit de Guinness pentru cea mai mare producție de grâu la hectar. Recolta anterioară a acestuia, din anul 2017, a fost de 16,791 tone/ha.

Fertilizare cu azot lichid, cheia spre recordul mondial

Succesul său a fost rezultatul testării de noi soiuri, trecerea la azot lichid și monitorizarea mai regulată a sănătății plantelor. Soiul de grâu este numit Kerrin, crescut de KWS și furnizat de Carrfields Grain & Seed. Potrivit publciației britanice citate, Watson a lucrat cu agronomi la Bayer Crop Science pentru ambele sale recorduri.

„Suntem foarte mândri că am obținut un astfel de rezultat. Recordul mondial Guinness este o recunoaștere plăcută a muncii noastre grele și a noilor inovații pe care le-am pus la punct. Datorită randamentelor mari de grâu pe care le putem obține la ferma noastră, suntem încântați dacă vedem că acestea cresc de la an la an cu 100-200 kg / ha. Deci, să depășesc producția din ultima recoltă cu aproape 600 kg / ha mi-a depășit chiar propriile speranțele”, a afirmat Eric Watson.

Deținătorul anterior al recordului modial a fost britanicul Rod Smit, care a obținut o producție de 16,52 de tone de grâu la hectar, la peste 0,8 tone diferență față de vechiul record înregistrat de un agricultor din Noua Zeelandă.

Smith face agricultură pe 400 de hectare în Northumberland, iar în 2010, ferma sa a fost declarată cea mai frumoasă din Marea Britanie.

Ferma lui Rod Smith se pare că are avantajul de a fi poziționată pe coastă, iar anul în care a înregistrat recordul a fost perfectă pentru agricultura din zonă, cu mult soare și risc scăzut la atacul dăunătorilor.

De remarcat faptul că în spatele performanței lui Smith nu se află nici un produs anume.

 ”Am avut un sezon fabulos. Am avut mare noroc cu vremea și cultura nu a fost nici un moment supusă stresului”, a declarat Rod Smith pentru Farmers Weekly.

Un alt avantaj al tânărului fermier a fost solul fertil pe care îl lucrează, apreciat ca fiind de cea mai bună calitate. Acest atu natural l-a mai ajutat pe Smith să aibă producții de peste 15 tone la hectar și în anii anteriori când, însă, factorii de climă i-au pus frână în fața recordului: deficit de ploi, lipsa zilelor însorite sau prea multă expunere la soare.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Recorduri mondiale la producția de grâu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *