GrădinăLegumicultură

Cum poți proteja solarul împotriva furtunilor. 8 etape obligatorii de ancorare și întărire. Cum procedăm în timpul unui vânt puternic care smulge folia

Avantajele ulterioare achiziției și montării unui solar în grădină pot fi ”spulberate” în câteva minute de condițiile meteo particulare din țara noastră (furtuni puternice care apar pe neașteptate în ultima vreme, din ce în ce mai des).

Amplasarea acestuia joacă un rol important, întrucât solarul poate fi în câmp deschis,unde este foarte vulnerabil sau în zone care asigură o anumită protecție împotriva vântului (construcții, garduri, copaci, etc.)

În funcție și de poziția în teren a acestuia, solarul trebuie să fie asigurat cât mai bine împotriva vântului/furtunilor.

Care este diferența dintre seră și solar

FOTO cu explicații. Cum se montează un solar de legume, pas cu pas

Etape obligatorii de ancorare și întărire a solarului

1. Prima, și cea mai importantă măsură pe care ar trebui să o luați este introducerea stâlpilor acestuia în beton. Pentru aceasta, în momentul montajului, săpați gropi de minim 50x50x50 cm, pe care le umpleți cu beton lichid, care în momentul întăririi va da o stabilitate întregii structuri, utilă pe toată durata de utilizare.

Această măsură previne deplasarea sau rasturnarea acestuia în caz de vânt puternic (foto jos).

2. La achiziția solarului nu vă raportați în primul rând la preț, ci la calitate. În general, solariile ieftine sunt confecționate din țeavă subțire, care vă va ”trăda” la o furtună mai puternică și va trebui să reluați tot procesul de achiziție și montaj. Este bine să vă orientați din prima la o structură solidă, care să facă cu bine față intemperiilor. O structură recomandată de specialiști are stâlpi de minim un țol și arcade de ¾ țoli, la distanță între ele de 2 metri.

3. La montaj luați în calcul achiziția de țeavă suplimentară și întărirea structurii prin sudare, în special la colțurile solarului.

4. Zonele de acces (ușile) le puteți întări prin înlocuirea foliei cu policarbonat.

5. În partea superioară a solarului folosiți:

  • Plasă de umbrire, care va stabiliza folia în cazul unei furtuni (foto)
  • Chingi de culoare albă, cu același scop, prinse cu autoforante.

6. După montaj, periodic, verificați starea clipsurilor din plastic. După un timp, datorită cliclurilor cald/rece, acestea se vor slăbi și vor permite vântului să le smulgă. Înlocuiți periodic clipsurile care ies ușor de pe teava care ține folia.

7. Legați cu o sfoară mai rezistentă și stabilizați țevile laterale care sustin folia de la aerisiri, pentru a evita să fie umflate de vânt, atât când sunt deschise cât și închise.

8. Daca amplasarea solariilor nu s-a putut face într-un loc protejat, înconjurat de obstacole naturale, utilizați-vă imaginația pentru instalarea de obstacole artificiale care să reducă efectele vântului și să acționeze ca o barieră naturală, precum stâlpi bine ancorați cu plase de gard sau umbrire și, eventual, plantarea de arbori cu creștere rapidă.

FOTO Ce metode ingenioase au folosit românii pentru a proteja pomii fructiferi de vânt și îngheț

Cu procedăm în cazul unei furtuni puternice care a început să smulgă folia de pe solar

Dacă vă aflați în această situație neplăcută, asigurați-vă în primul rând că prin acțiunile pe care le veți face nu sunteți în pericol de accidentare.

În cazul unui vânt puternic, acțiunile de reașezare a foliei sunt aproape imposibile.

Așadar, țineți cont că este mai util să limitați efectele produse de furtună prin următoarele măsuri:

Deschideți urgent ușile și sistemele de aerisire, reducând astfel presiunea vântului pe folie din interior. În cazul în care nu puteți deshide ușa, tăiați cu o porțiune de folie.

Încercați să stabilizați folia de deasupra cu sfori solide, aruncate cu o greutate de pe o parte pe alta, pentru a nu se smulge cu totul sau prin utilizarea plasei de umbrire ori a chingii la care am făcut referire anterior.

Care sunt efectele negative la formarea punctului de rouă în agricultură. De ce transpiră folia de la sere/solarii.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Cum poți proteja solarul împotriva furtunilor. 8 etape obligatorii de ancorare și întărire. Cum procedăm în timpul unui vânt puternic care smulge folia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *