GrădinăPomicultură

Cum se face supraaltoirea pomilor fructiferi. Este momentul optim pentru recoltarea ramurilor altoi

REALTOIREA (SUPRAALTOIREA) POMILOR

Când un pom nu are fructe corespunzătoare (sau se doreşte schimbarea soiului), nu este totdeauna cea mai bună soluţie de a-l defrișa și replanta un altul.

Pomul necorespunzător poate fi realtoit dacă este încă în putere (10—15 ani); avantajul: în anul al 3-lea cel mult al 4-lea se obțin 30—50 kg fructe (ceea ce la un nou pom plantat se realizează după 7-8 ani).

Pregătirea pomilor (portaltoilor) pentru altoire

La pomii cu coroana formată de diferite vârste (3-10-20 ani), se taie de la bază ramurile secundare (semischeletul) şi ramurile de rod, păstrându-se scheletul coroanei șarpantele, subșarpantele – plus o parte din ramurile de semischelet groase de 2—3 cm.

Vârful șarpantelor, subșarpantelor şi al ramurilor de semischelet păstrate, se scurtează (se taie) în punctele unde grosimea lor este de 2-3 cm.

Această operaţie se poate face în cursul lunilor februarie, martie.



Recoltarea și păstrarea altoilor

Aceştia sunt ramuri de 1 an, cu grosimi de 0,7—1 cm şi se recoltează din pomii pe care dorim să-i altoim.

Timpul de recoltare este în lunile ianuarie-februarie (nu mai târziu după ce a mișcat seva).

Ramurile altoi se leagă în snopuleţe de 30—50 și se îngroapă în sol, la 40-50 cm adâncime, în partea de nord a unei construcții (să nu bată soarele). De aici se scot numai în ziua altoirii.

O păstrare bună a altoilor este succesul reușitei realtoirii; ei trebuie să fie în total repaus când se face altoirea (mugurii să nu fie umflați).

Epoca altoirii. Rezultate cu prindere 100% se obțin dacă altoirea se execută în perioada 10—30 aprilie, când seva circulă deja în portalioi (dar altoiul este în totală stare de repaus),

Metoda de altoire se numește „laterală în lemn“ și se execută cum se va arăta în continuare.

Pregătirea altoiului

Se ia o ramură altoi, se taie 5-7 cm din baza ei şi se aruncă, deoarece mugurii pe această porțiune sunt slab dezvoltați.

Apoi cu lama briceagului tip copulator sau universal (vezi foto) așezată lateral față de un mugure vegetativ se execută două tăieturi din care să rezulte o pană cu următoarele caracteristici: lungime 1,5-2 cm; fețe plane cu muchiile neegale ca lungime și grosime.

Muchia de la exterior (de partea mugurelui) va îi mai lungă și mai groasă cu 2-2,5 mm decât muchia opusă ce va pătrunde în tăietura de pe poitaltoi. Când pana este gata se scurtează altoiul la 3 muguri.

Grosimea ramurii altoi se potriveşte după grosimea celei pe care se face altoirea: 6-7 mm pentru cele cu grosimi de 2-4 cm; 9-10 mm pentru cele mai groase.



Pregătirea locașului pe portaltoi (pe ramurile pomului)

Așezând lama briceagului ca în foto, adică înclinat față de ramură și cu tăișul ușor oblic către înăuntru (25-30 grade) se execută o tăietură piezișă lungă de 3-4 cm şi adâncă în lemn încît să se îngroape bine în ramură lama briceagului. Este necesară o mână puternică şi o uşoară basculare a briceagului pentru ca pătrunderea în lemn să fie mai lesnicioasă.

La scoaterea lamei afară se răsuceşte briceagul uşor către exterior, încât tăietura să se desfacă puțin.

Cum deosebim mugurii de rod de cei vegetativi. De ce nu rodesc pomii fructiferi

Îmbinarea altoiului cu portaltoiul

Altoiul cu capătul în podul palmei se introduce prin împingere și alunecare în locaș, în poziția arătată (mugurele cel mai de jos către exterior). În acelaşi timp cu degetul mare de la mâna cealaltă se conduce altoiul care la începători are tendința de alunecare în afară.

Se va evita introducerea altoiului numai sub coajă, ci trebuie să intre forțat în tăietura făcută în lemn (împingerea cere efort), încât la o corectă îmbinare altoiul este bine înțepenit.

Foarte important este ca zonele generatoare (cambiul) de la altoi și portaltoi să fie bine potrivite. Deoarece de regulă coaja ramurii portaltoi este mai groasă, iar a altoiului mai subţire, altoiul trebuie să fie cu 1-3 mm sub nivelul cojii portaltoiului.

altoi-portaltoi

După așezarea altoiului se face o legătură strânsă cu rafie naturală sau din polietilenă, tei topit, fir de lână rezistent și apoi deasupra se înfășoară cât mai strîns o bandă din material plastic pe toată lungimea tăieturii. Fâşia de plastic se taie lată de 2 cm.

În felul arătat mai sus, altoirea se începe de sus în jos pe fiecare ramură așezîndu-se din 50 în 50 cm câte un altoi, când pe o parte când pe alta a șarpantei, subșarpantei (sau a ramurilor de semischelet reţinute).

Odată cu creșterea altoilor, încep să crească din mugurii dorminzi și lăstari din portaltoi.

Aceştia se taie de mai multe ori pe vară, oprindu-se câte 1-2 către vârful fiecărei ramuri a portaltoiului.

Ei se taie primăvara următoare, când se face dezlegarea altoilor și conducerea altoilor potrivit formei de coroană adoptată.

Numărul altoilor care se pun pe pom de 12–15 ani este în medie de 20.

Sursa: profesor doctor docent Aurel Negrilă – ”Pomicultura pe înțelesul tuturor”, Editura Ceres 1983

Altoitul și evoluția de la pomii sălbatici la cei fructiferi. Ce sunt altoiul și portaltoiul

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *