Pomii columnari. Avantaje și dezavantaje
Mai puțin cunoscuți până de curând, ingrijire plantarea pomilor fructiferi columnari au început să ocupe o parte din ce în ce mai mare din piață datorită unor avantaje incontestabile în fața copacilor clasici.
Cele mai importante dintre acestea sunt legate de faptul că pot fi amplasați în spații mici, din metru în metru și nu necesită îngrijiri speciale.
Columnarii cresc în înalțime maxim 2,5 metri, coroana acestora se dezvoltă exclusiv vertical, context în care fructele pot fi culese cu ușurință.
Pomii de acest fel au și un spectaculos rol estetic, ei putând fi cultivați și în ghivece.
Avantajele cultivării pomilor columnari
- densitare mari la cultivare (distanță de un metru între pomi față de 4 metri în cazul copacilor fructiferi clasici)
- vor rodi în scurt timp după plantare (chiar din anul 1)
- întreținerea lor este ușoară / nu necesită tăieri de primăvară
- sunt ideali pentru spații restrânse
- au o valoare estetică ridicată
- pot fi crescuți în ghivece
- un pom matur poate să producă 5-10 kg de fructe
- permit culesul ușor al fructelor
Dezavantaje
Din păcate pomii columnari nu rodesc decât o perioadă relativ scurtă de timp, de câțiva ani. Pomicultorii care aleg acest tip de cultură trebuie să ia în calcul reîmprospătarea periodică a acestora (plantarea de copaci tineri). Estimativ, merii pot rodi timp de 10 ani, iar celelalte soiuri ce au varianta columnară (caiși, cireși, pruni, piersici) și mai puțin.
Cum au apărut columnarii
La mijlocul anilor 1960, Anthony Wijcik a observat într-o livadă din Kelowna, situată în British Columbia, o ramură dintr-un copac cu creștere unitară, fără ramificații externe. În urma studiilor, acesta a ajuns la concluzia că este vorba despre o genă compactă (Co), pe care a izolat-o și a dezvoltat acest tip de pomi, inițial pe meri.
La cercetare a contribuit și dr. Don Fisher de la Summerland Research Station din British Columbia Canada.
Drepturile privind cercetările au fost vândute ulterior către Stark Brothers Nursery, care a înregistrat brevetul de invenție în anul 1979.
Aceștia au testat mai multe soiuri pentru a vedea caracteristicile fiecăreia, astfel fiind create soiurile „columnar style” Telamon, Toscana, Traian, Golden Sentinel și Scarlett Sentinel.
Citește și:
Etichetarea puieților de pomi fructiferi. Diferența între eticheta albastră și galbenă
Exemple de soiuri comercializate în România măr - Starkrimson, Ionattan, Idared, Golden, Florina, Red Low cireș - Van, Stella, Pietroasa, Bigarreau, Kordia, Gigant, Early Lorry, Cireș Amar, negru, galben vișin - Nana, Morella prun - Annaspeth, Stanley, Centenar, Tuleu Gras Românesc, Record, Renclog păr - Curre, Dusset Roșu și alb, Wiliams, Abatel, Untoasa, Aromata de Bistrița piersic - Cardinal, Redhaven, Paraguay cais - Rareș, Umberto, Dacia, Viorica, Tudor nectarin - Tina, Cora, Nectarin turtit