GrădinăPomicultură

Variante de întreținere a solului cu mulci viu. Trifoiul alb elimină 98% dintre buruieni

În pomicultura ecologică trebuie practicate numai sistemele de întreținere și de lucrarea a solului care mențin sau îmbunătățesc structura și fertilitatea acestuia, previn procesele de eroziune și nu au efect poluant sau este foarte redus.

Mulciul viu se realizează cu plante verzi, suculente, cu un sistem radicular bine dezvoltat.

Cel mai frecvent folosit este trifoiul alb (Trifolium repens), care semănat toamna dezvoltă rădăcini puternice, ce asigură o dezvoltare rapidă, înaintea buruienilor anuale de primăvară.

Trifoiul alb este o plantă competitivă care poate elimina 98% dintre buruieni (inclusiv pirul), împiedică formarea mucegaiului (în special, în culturile de căpșun), reduce compactarea și previne eroziunea solului pe pante.

Specii de plante recomandate

Pe lângă trifoi, se recomandă și alte specii de plante, precum coada șoricelului, morcovul sălbatic, mărarul, muștarul negru, susanul, hrișca, lucernă și alte specii native cu flori, care produc cantități însemnate de polen și nectar, încurajând astfel creșterea populațiilor de insecte prădătoare.



De asemenea, adăugarea păiușului înalt sau roșu ca componentă a ierbii poate ajuta la inhibarea populaţiilor de nematozi în special în solurile nisipoase ușoare, unde nematodele pot fi o problemă.

10 idei de materiale ieftine sau gratuite care pot fi folosite pentru mulcirea plantelor și pomilor fructiferi

Hrișca este cunoscută pentru efectul favorabil în dezvoltarea populațiile de Syrphidae, care sunt importante în controlul biologic al afidelor.

Mulcirea cu materiale organice este foarte benefică pentru multe culturi pomicole, deoarece scade temperatura solului în zona rădăcinii, crește activitatea micro și macrobiană în sol, crescând conţinutul în humusul, conservă apa şi reducere eroziunea solului.

De asemenea, contribuie la creșterea masei rădăcinilor, a gradului lor de ramificare și a dispunerii acestora mai aproape de suprafața solului, datorită condițiilor mai favorabile de temperatură, umiditate și nutriție.

Dezavantaje ale mulciului viu




Există și anumite dezavantaje, precum:

  • o parte din conținutul de azot care rezultă din descompunerea mulciurilor organice este folosită de către microorganismele din sol;
  • în livezile amplasate pe soluri cu o fertilitate ridicată, aplicarea mulciului poate determina prelungirea vegetației până toamna târziu, ceea ce mărește sensibilitatea pomilor față de temperaturile scăzute din timpul iernii;
  • crește presiunea bolilor prin menținerea umidității crescute în microclimatul livezii, de exemplu, mulci cresc incidența și severitatea putregaiului coletului.

Sursa: Tehnologii ecologice în pomicultură – Ghid Practic – lucrare elaborată de Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti

Alte avantaje ale trifoiului alb, de îmbogăţire a solului din livadă:

  • Când este cultivat pentru acoperirea solului, acesta elimină buruienile. Buruienile anuale sunt înlocuite într-un an, iar buruienile bianuale vor dispărea în doi ani. După doi- trei ani, aproape toate buruienile din grădină au dispărut, lăsând un covor de trifoi în loc.
  • Îmbunătăţeşte solul până la o adâncime de 40 – 46 cm.
  • Nu mai este necesară însămânţarea vreme de 6 – 8 ani.
  • Nu concurează prea tare cu pomii fructiferi pentru îngrăşăminte sau umiditate.
  • Creşte repede după tăiere şi rămâne sănătos şi puternic chiar şi atunci când este călcat în picioare.
  • Nu împiedică desfăşurarea operaţiunilor agricole.

De unde pot fi achziționate semințe de trifoi alb

Magazinele de bricolaj Dedeman sau Leroy Merlin au la vânzare semințe de trifoi alb, la un preț de aproximativ 45 lei/kg. De asemenea, semințele pot fi achiziționate online, de la fitofarmacii sau de la producători.

Metoda japoneză de îmbogăţire a solului din livadă cu trifoi alb, fără îngrăşăminte

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

5 comentarii la „Variante de întreținere a solului cu mulci viu. Trifoiul alb elimină 98% dintre buruieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *