Grădină

Cum pregatim solarul pentru iarnă în 7 pași. Se lasă deschis sau închis? Ce beneficii are zăpada

Chiar dacă este sau nu dotat cu sistem de încălzire, pregătirea solarului pentru iarnă este un proces important pentru culturile din anul viitor.

Iată câțiva pași pe care îi poți urma:



Curățenie și dezinfecție

Începe prin curățarea întregului solar. Îndepărtează plantele rămase și resturile vegetale.

Apoi, dezinfectează toate suprafețele, inclusiv rafturile, ghivecele și folia, pentru a preveni dezvoltarea bolilor și a dăunătorilor.

Unii legumicultori folosesc un furtun cu presiune pentru a spăla folia în interior, cu scopul de a elimina/diminua micii dăunători care își fac culcușuri în colțurile solarului.

Totodată, poți folosi zeamă bordeleză pentru a diminua dăunătorii care se pregătesc de iernare.

În contextul în care toamna se fac tratamentele albastre obligatorii din livadă, după recoltarea fructelor, prepară mai multă soluție de bordeleză și folosește-o pe cea rămasă la stropirea solului din solar.

Vezi detalii suplimentare referitoare la Cum se face dezinfectarea solului în grădină, sere și solarii.

Verificarea structurii

Verifică structura de rezistență a solarului în punctele esențiale. Dacă observați puncte slăbite de sudură sau rugină interveniți pentru reparare și vopsire cu un spray cu zinc (29 lei la Dedeman).

În același context, reparați sau înlocuiți orice parte deteriorată sau fisurată pentru a asigura izolarea și siguranța solariului.

Izolație

Verifică folia solarului, pentru a preveni pierderea de căldură și intrarea precipitațiilor.

Țineți cont de faptul că o mică fisură în folie poate deveni poarta de intrare a vântului și provoca eventuala deteriorare a solarului.

Vezi Cum poți proteja solarul împotriva furtunilor. Etape obligatorii de ancorare și întărire. Cum procedăm în timpul unui vânt puternic care smulge folia

Totodată, sigilați toate crăpăturile și fisurile din jurul ușilor și ferestrelor, folosind bandă izolantă sau silicon.

Verificarea sistemului de încălzire

Dacă solarul este echipat cu un sistem de încălzire, asigură-te că acesta funcționează corect. Curăță și întreține sistemul de încălzire, verifică stocul de combustibil sau alimentare și asigură-te că este pregătit pentru utilizare în sezonul rece.

Protecția plantelor

Dacă intenționezi să păstrezi plante în solar pe timpul iernii, asigură-te că acestea sunt pregătite pentru condițiile reci. Plantează specii rezistente la temperaturi scăzute și aplică tehnici de protecție suplimentare, cum ar fi folosirea unor acoperiri de protecție termică pentru plante sau încălzitoare suplimentare în solar.

Lăsăm solarul închis peste iarnă?



Dacă peste iarnă nu aveți plante în solar lăsarea deschisă sau închisă a acestuia peste iarnă are avantaje și dezavantaje.

Dacă rămâne închis, acest lucru va ajuta la prevenirea deteriorării structurii solarului din cauza temperaturilor scăzute și a precipitațiilor.

Pe de altă parte, temperaturile negative ce vor fi în interior, dacă îl lăsați deschis, diminuează în parte dăunătorii ce iernează în solul solarului.

Este benefică zăpada în solar?

Unii legumicultori înlătură în totalitate folia (sau doar de pe acoperiș) pentru a lăsa ca pe terenul din interior să ningă, motivația fiind legată de aportul de substanțe nutritive.

În fapt, zăpada conține doar urme de minerale și substanțe nutritive, care se pot elibera în sol în timpul topirii, furnizând nutrienți esențiali plantelor.

Este important de menționat că aceste substanțe sunt în cantități relativ mici și impactul lor asupra solului și plantelor poate varia în funcție de compoziția zăpezii și de condițiile specifice ale mediului în care se topește.

Totodată, zăpada poate conține mici cantități de azot atmosferic. Când se topește și se infiltrează în sol, azotul poate contribui la fertilizarea naturală a acestuia.

Apa de ploaie: resursa importantă care nu trebuie să fie irosită. Ce substanțe esențiale pentru plante conține

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cum pregatim solarul pentru iarnă în 7 pași. Se lasă deschis sau închis? Ce beneficii are zăpada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *